Doorstart TV na omroepperikelen in Westelijke Mijnstreek

Doorstart TV wil dé nieuwe streekomroep van de Westelijke Mijnstreek worden. © iStock
De Westelijke Mijnstreek is een streekomroep rijker. Althans, dat is de ambitie van de oprichters van Doorstart TV.
De initiatiefnemers achter Doorstart TV zijn voornamelijk vrijwilligers die in 2022 hun werkzaamheden bij Omroep BieOs neerlegden.

Zendmachtiging

Jean Geurts is een van die kartrekkers. Hij trok medio 2022 de deur van Omroep BieOs definitief achter zich dicht. "Samen met een eerdere collega wilden we zelf iets beginnen voor de Westelijke Mijnstreek", aldus Geurts. Met de hulp van een handjevol andere vrijwilligers werd Doorstart TV opgericht.

Streekomroep

De nieuwe omroep moet volgens Geurts worden gezien als tegenhanger van Omroep BieOs. "Eigenlijk een soort concurrent. Maar dat is geen eerlijke concurrentiestrijd, want wij hebben nog geen zendmachtiging." Wanneer die zendmachtiging binnen is, kan er ook aangeklopt worden bij de gemeentes. "Wij hebben nu namelijk nog geen financiën. Al het geld dat er nu in zit, zijn privé-investeringen. We kunnen nog niet bij de gemeente terecht voor subsidies."

Rechtspersoon

Om in aanmerking te komen voor die zendmachtiging moet de omroep voldoen aan een aantal vereisten die de verstrekker, het Commissariaat van de Media, stelde. "We moesten een rechtspersoon zijn", aldus Geurts. "Sinds dinsdag zijn we officieel een stichting. Dat maakt dat de machtiging dichterbij komt."
Maar er ontbreekt nog een onderdeel dat van belang is voor die licentie. "We hebben een radiotak nodig. Gelukkig is er contact met de 'Volhouders', een groepje radiovrijwilligers die eerder ook actief was bij BieOs." Vooralsnog houdt het medium zich voornamelijk bezig met onlineberichtgeving. "We maken al videoitems die we via YouTube, Facebook en onze website kunnen delen."

Licentie

Dan blijft er nog altijd een uitdaging over: het bemachtigen van die gewilde licentie. Een licentie die nu nog in bezit is van Omroep BieOs. "Maar die verloopt op 1 januari 2025. Mocht BieOs de zendmachtiging dan willen verlengen, dan hebben ze er in ieder geval een concurrent bij."