Merlijn C. ontkent moord op Xavier Durlinger

Bloemen voor de vermoorde Xavier Durlinger © Orange Media
De man die wordt verdacht van de moord op Sittardenaar Xavier Durlinger ontkent elke betrokkenheid bij de zaak. Wel geeft hij toe op de avond van Durlingers verdwijning, een afspraak te hebben gehad met het uiteindelijke slachtoffer.
Dat bevestigt zijn advocaat Misja Geeratz na berichtgeving door De Limburger. De 23-jarige Merlijn C. werd begin april aangehouden. Hij zit sindsdien vast.

Meegewerkt

De raadkamer, bestaande uit drie rechters, besloot een week na zijn arrestatie dat zijn voorarrest met drie maanden wordt verlengd. Dat houdt in dat de rechters genoeg 'ernstige bezwaren' zien om hem langer vast te zetten. Toch zegt Merlijn dat hij niets met de dood van Xavier te maken heeft. "Hij heeft vanaf zijn aanhouding meegewerkt met het onderzoek", zegt zijn advocaat.

Afspraak

Wel heeft Merlijn C. toegegeven dat hij de avond dat Xavier vermist raakte een afspraak met hem had. Dat was op een andere plek dan waar Xavier later vermoord is aangetroffen. Volgens Merlijn hebben ze elkaar niet gesproken omdat Xavier niet op kwam dagen. Omdat de telefoon van de verdachte contact heeft gemaakt met een zendmast in de buurt, plaatst de politie hem wel in de buurt van de plaats delict.

Dna

Volgens de politie is dat en het feit dat ze elkaar kenden genoeg reden om hem aan de tand te voelen. "Op dit moment vindt de rechtbank dat voldoende om hem in hechtenis te houden," zegt Geeratz. Volgens de raadsman zijn er geen (dna)sporen van zijn cliënt op de plaats delict gevonden. "Het dossier is nog niet compleet, maar voor zover bekend is er niets dat daar op wijst."

Geen conflict

Volgens advocaat Misja Geeratz kan de verdenking geen stand houden. "De twee kenden elkaar inderdaad, maar hadden geen ruzie of een conflict met elkaar. Er is geen enkele reden waarom Merlijn Xavier iets zou aandoen," zegt Geeratz. Hij hoopt dat zijn cliënt snel op vrije voeten komt. In juli zal hij voor het eerst op een openbare zitting verschijnen. Geeratz gaat dan vragen de voorlopige hechtenis op te heffen.

Fietser

Xavier Durlinger (19) verdween vorig jaar op 12 mei spoorloos. Een week later werd zijn lichaam op de Kollenberg in Sittard gevonden. Justitie pakte in eerste instantie Luca M. op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Xavier, maar moest hem bij gebrek aan bewijs ook weer snel laten gaan. In de maanden daarna bleef het stil tot de aanhouding van Merlijn C, vlak na een uitzending van Opsporing Verzocht. Daarin liet de politie beelden zien van een fietser, volgens justitie de aangehouden Merlijn C. Hij zou door getuigen zijn herkend aan de hand van zijn jas. Ook toonde de fiets gelijkenis met de fiets van Xavier.
Merlijn zelf ontkent dat hij de jongen op de fiets is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!