Brunssumse jongeren krijgen het vaakst jeugdzorg

Stockfoto © istock
Jongeren uit Brunssum krijgen in onze provincie het vaakst een vorm van jeugdzorg; het gaat om 14,6 procent van de jongeren tot 23 jaar.
Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Regionaal

Naast Brunssum krijgen ook jongeren uit Kerkrade (14,2 procent) en Sittard-Geleen (14,1 procent) vaak jeugdzorg. Jongeren uit Voerendaal krijgen dat het minst vaak; met 7,6 procent ligt dat percentage bijna de helft lager dan in Brunssum. Daarna volgt Vaals met 8 procent.
Volgens het CBS is er geen eenduidige verklaring voor die grote regionale verschillen. Sociaaleconomische verschillen, maar ook de keuzes die gemeenten maken in de manier waarop ze de jeugdzorg inrichten, kunnen een rol spelen. De kwaliteit en kwantiteit van jeugdzorg kan hierdoor verschillen per gemeente.

Landelijke cijfers

In totaal hebben 467 duizend jongeren in Nederland jeugdzorg gekregen. Dat zijn er 6000 minder dan een jaar eerder. Het Gelderse Tiel en Zeeuws-Vlaamse Terneuzen zijn landelijke koplopers: bijna 18 procent van de jongeren krijgt daar een vorm van jeugdzorg. Daartegenover staat Vlieland, waar met 4,1 procent de minste jongeren jeugdzorg krijgen.

Jeugdhulp

De meest voorkomende vorm van jeugdzorg is 'jeugdhulp'. Hieronder valt hulp bij psychische hulpvragen, een verstandelijke beperking en/of opvoedproblemen en is bedoeld voor jongeren van 18 tot 23 jaar. Daarnaast zijn er ook jongeren die jeugdbescherming of jeugdreclassering krijgen.