Weer minder lintjes uitgereikt tijdens lintjesregen

Koninklijke onderscheiding. © Jean-Pierre Geusens
Meer dan 200 Limburgers kregen woensdag een koninklijke onderscheiding opgespeld tijdens de landelijke lintjesregen. Dat zijn er opnieuw minder dan het jaar ervoor.
Waar vorig jaar corona nog als mogelijke reden werd aangewezen voor het laagste aantal lintjes in twintig jaar, is dit jaar de oorzaak van de daling onduidelijk.

Verrassing

Voor de ruim 210 Limburgers die dinsdag en woensdag een lintje kregen, maakt dat ook allemaal niet uit. Ze werden door hun burgemeester in het zonnetje gezet voor hun grote inzet en persoonlijke verdiensten voor de maatschappij.

Eén officier

Ruim 190 Limburgers werden dit jaar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 21 inwoners van onze provincie kregen het speldje dat behoort bij de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In Gulpen-Wittem werd schrijfster en directeur van Visit Zuid-Limburg Anya Niewierra benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dat is de hoogste onderscheiding die tijdens deze lintjesregen in Limburg werd uitgereikt.

Oudste en jongste

In Weert werd de 93-jarige Harrie Saes uit Graswinkel in het zonnetje gezet. Hij is volgens het Kabinet van de Koning de oudste gedecoreerde van de lintjesregen dit jaar. Ondanks zijn hoge leeftijd is Saes nog steeds actief als vrijwilliger. Ook in Heerlen was het voor een uitschieter een feestelijke dag. Daar kreeg wethouder Marco Peters een koninklijke onderscheiding. Hij is volgens de gemeente met zijn 32 jaar de jongste decorandi in Nederland.

Opmerkelijk verhaal

In Echt-Susteren kregen dit jaar twee mensen een koninklijke onderscheiding opgespeld die zonder het te weten elkaar hadden genomineerd. Ze werden woensdag door burgemeester Jos Hessels verrast toen ze samen op pad waren.

Onderscheidingen

Burgemeester Antoin Scholten van Venlo had het woensdag het drukst van alle Limburgse burgemeesters. In Venlo werden namelijk de meeste koninklijke onderscheidingen uitgedeeld tijdens de lintjesregen, traditiegetrouw op de laatste werkdag voor Koningsdag. 27 inwoners werden verrast met een lintje. Drie gemeenten hadden maar één lintje om op te spelden: Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal.
Net iets meer dan een derde van de koninklijke onderscheidingen werd uitgereikt aan een vrouw.

Bekijk de lintjes per gemeente