L1mburg Centraal: eerste medische dronevlucht boven Limburg

De drone wordt klaargemaakt voor vertrek © L1
Een onbemande medische dronevlucht boven Limburg en 'Limburgs moet zelfde status krijgen als Fries'. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Bekijk hier de hele uitzending van L1mburg Centraal van vrijdag 21 april.

Eerste onbemande medische dronevlucht boven Limburg

Voor het eerst vloog een drone vrijdag van Heerlen naar Aken. Het vliegen over de landsgrenzen is aan allerlei regels gebonden. Dat is niet handig in geval van nood, als er bijvoorbeeld medicijnen of organen vanuit Limburg naar het Klinikum in Aken vervoerd moeten worden. Daarom werd er nu getest of dat transport met een drone zou kunnen.
Bekijk hier de hele reportage

'Limburgs moet zelfde status krijgen als Fries'

Het is 5 voor 12 voor het Limburgs. Dat zeggen de samenwerkende Limburgse taalorganisaties, die vrezen voor het voortbestaan van de taal. Daarom stuurden ze vrijdag een open brief aan het Limburgs Parlement, waarin onder meer staat dat het Limburgs dezelfde status moet krijgen als het Fries. We praten erover met Yuri Machielsen, één van de schrijvers van de brief.
Bekijk hier de hele reportage

Koningsspelen moeten Venlonaren meer laten bewegen

Volgende week donderdag is het Koningsdag en traditiegetrouw vieren kinderen van de basisscholen op de vrijdag ervoor de Koningsspelen. Het is eigenlijk een landelijke sportdag om sport en bewegen extra te stimuleren bij deze jonge groep. In Venlo organiseerden ze dit jaar zelfs meerdere dagen activiteiten om bijna 10.000 inwoners aan het bewegen te krijgen.
Bekijk hier de hele reportage

Heeft de slager nog toekomst?

Met het aantal leerlingen dat slager wil worden zit het wel goed. De aanmeldingen voor de vakopleiding zijn met meer dan een kwart gestegen. Opmerkelijk in een tijd dat slagerijen sluiten omdat er geen opvolging is. Ook wordt er steeds minder vlees gegeten en stijgt de consumptie van vleesvervangers.
Bekijk hier de hele reportage

Stamgasten noteren zelf aantal consumpties

Als je in de kroeg zit, zelf turven hoeveel je gedronken hebt en dat vervolgens afrekenen. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar in het café van Jan en Annie Schouren in Belfeld is dat al een tijdje de normaalste zaak van de wereld.
Bekijk hier de hele reportage

Limburgse wielertalenten trainen in Frankrijk

Er wordt in Limburg hard gewekt om weer een goede generatie wielrenners op te leiden. De opvolgers van Tom Dumoulin of Wout Poels staan niet in de rij en dus wordt er alles aan gedaan om talenten op niveau te krijgen, bijvoorbeeld tijdens een trainingskamp in Frankrijk.
Bekijk hier de hele reportage