Slagerijen sluiten maar vers slagersbloed hard nodig

Steeds meer slagerijen sluiten omdat ze geen opvolger hebben. De vakopleiding ziet een stijging van het aantal leerlingen. Dat lijkt tegenstrijdig. "Je kunt een goede boterham verdienen in dit vak. Er is zelfs een tekort aan leerling slagers", zegt Albert Moonen, manager van Meatstreet in Born.
In Nederland zijn vijftig slagerijen dichtgegaan in 2022. In Limburg gold dat vorig jaar voor 7 bedrijven. Slagerijen verdwijnen omdat er meestal niemand is die de zaak wil overnemen.
Droombaan
Leerling slager Tom Crooijmans (24) uit Born heeft zijn droombaan gevonden maar wil geen eigen zaak beginnen: "Ik leer liever alles hier om me binnen dit grote bedrijf op te werken. Een eigen zaak betekent ook heel veel eigen zorgen."
Tekort
De jonge slager volgt de vakopleiding in Eindhoven en staat al onder contract bij Meatstreet in Born. "Mensen als Tom zijn goud voor ons", zegt Albert Moonen. De manager van Meatstreet ziet een tekort aan leerlingen op de slagersopleiding. "Er worden goede stappen gemaakt maar 600 slagersleerlingen per jaar is nog te weinig. Ook wij kampen, net als andere ambachtsberoepen, met een tekort aan vaklui."
Onsje minder
Er zijn slagerijen die noodgedwongen moeten sluiten. Ook wordt er minder vlees geconsumeerd en stijgt de verkoop van vleesvervangers. Je zou zeggen dat de toekomst weinig rooskleurig is. Abert Moonen denkt daar anders over. "Mensen eten nog graag en regelmatig vlees. Ook al is het een onsje minder geworden. Dat is niet erg. Variatie is juist goed. Ik denk ook dat er toekomst is voor een dorpsslager met een eigen zaak. Het aanbod in supermarkten is lang niet zo divers als in een goede slagerij."
Werkuren
Tom Crooijmans maakte nog niet zo lang geleden een switch. De koksopleiding die hij volgde sloeg niet bij hem aan. Het werken met zijn handen in het slagersbedrijf past hem als gegoten. "Ik heb het niet van thuis uit meegekregen. Mijn ouders werken in de zorg. Het fijne aan dit bedrijf is dat de werkuren prettig zijn. In de horeca is dat toch een heel andere verhaal."
Panklaar
Meatstreet in Born heeft ook een vestiging in Beverwijk en Schagen. Het bedrijf met Limburgse roots is lang geleden ontstaan uit het samengaan van verschillende ambachtelijke slagerijen. Meatstreet levert afgewogen en panklare vleesproducten aan zorginstellingen, horeca, cateraars en vakantieparken.