Flink minder huizen verkocht in Limburg

Stockfoto © iStock
In het eerste kwartaal van 2023 zijn er in Limburg flink minder woningen van eigenaar gewisseld dan een jaar eerder. De prijzen van de koopwoningen daalden slechts heel licht.
Dat blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Minder woningen verkocht

In bijna alle provincies was er een afname van het aantal woningtransacties. In Limburg wisselden 14,6 procent minder huizen van eigenaar dan in het eerste kwartaal van 2022. Alleen in Friesland (-18,6 procent), Drenthe (-14,8) en Flevoland (-14,7) was de daling nog sterker.
Uitzonderin was de provincie Utrecht. Daar werden juist meer woningen verkocht dan een jaar eerder (0,9 procent).

Prijsdaling koopwoningen

De prijzen van koopwoningen lagen in Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar 0,7 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het is de eerste prijsdaling in negen jaar. Landelijk kostte een bestaande koopwoning gemiddeld 416.786 euro.
In zeven van de twaalf provincies waren koophuizen goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling was met 3 procent het grootst in Utrecht. In Limburg daalde de waarde van koopwoningen met 0,4 procent. In Zeeland, Overijssel, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland lagen de prijzen juist hoger dan een jaar eerder.