Drone-test van Heerlen naar Aken geslaagd

Met succes is een grote drone vrijdagochtend van Heerlen naar het ziekenhuis in Aken gevlogen. De test werd uitgevoerd om in de toekomst medicijnen en transplantatie-organen sneller te kunnen vervoeren in de Euregio.
De drone steeg zonder lading om 10:30 uur vanochtend op in Heerlen, dertien minuten later landde de drone in Aken. "We hebben een topsnelheid van 110 kilometer per uur gehaald", vertelt Philipp Muller van de Technische Universiteit in Aken. "Een mooi succes, nu kunnen we door met de volgende stappen."
Regels
Naast de techniek bleek ook de regelgeving een forse drempel. Juist daarom is burgemeester Roel Wever van Heerlen blij dat zijn stad de primeur had van de onbemande vlucht. "De Europese regelgeving was er gelukkig. Maar tot mijn grote verbazing moet je dan toch nog zowel in Nederland en in Duitsland toestemming vragen om een drone over de grens te laten vliegen. Met deze regelgeving moet het mogelijk worden om gestructureerd deze vluchten te kunnen maken."
Medisch transport
Na de succesvolle landing in Aken kon het RWTH-team vooruit kijken naar de volgende stap. Bij een volgende proef wordt met medicijnen gevlogen, om te testen of de drone met gewicht het traject zonder problemen aflegt. Ook wordt getest of een hoornvlies van een oog getransporteerd kan worden met een drone zonder beschadigd te raken. "Dat staat voor 2024 in de planning."
RWTH Aachen
Voor burgemeester Roel Wever was de samenwerking met de RWTH een voorproefje van de intensieve samenwerking waarmee komende maand gestart wordt. De prestigieuze Technische Universiteit start een universitair programma Stadsontwikkeling in Heerlen. "Wij zitten in een enorme transformatie als Heerlen, zowel in het centrum als in Heerlen-Noord. Dat pakken ze op en daar bouwen ze een opleiding om heen. Dat is fantastisch."