Limburgse jongeren maken klimaatdocu over watersnood

Alle 60 leerlingen poseren na de première van de klimaatdocu © Robert Janssen
Een documentaire gemaakt door jongeren uit drie landen die de gevolgen laat zien van de watersnood in 2021 en het veranderende klimaat.
Dat is de film 'Klimaat kent geen grenzen', die in het Belgische Eupen in première ging.

Leerlingen uit Euregio

Voor het maken van de documentaire trokken 60 scholieren uit uit Heerlen, Hasselt en Aken samen een tijdje op. Met de film willen ze de sociale en economische gevolgen van de klimaatverandering in de Euregio in beeld brengen. Quinn Franssen van het Grotiuscollege en Jaylon Valke van het Broeklandcollege uit Heerlen vonden het een bijzondere ervaring.

Heerlense inbreng

Quinn hanteerde de camera bij de interviews en ook legde zij de schade vast die nog steeds te zien is. Het zorgde voor een brok in haar keel: "Ik kon bijvoorbeeld de Franse gedupeerde niet verstaan, maar je zag aan de gezichten hoe zwaar de mensen het hadden", vertelt ze. Jaylon was betrokken bij de voorbereidingen van het filmen. "In Limburg hebben we gezien dat het minder was, maar in Duitsland en België was het wel erger, daar zijn zelfs doden gevallen."

Hoop op bewustwording

Beide leerlingen hebben net als alle deelnemende jongeren met liefde veel tijd in de film gestoken. Ze hopen dat deze helpt om daadwerkelijk iets in gang te zetten. "Ik hoop dat er een lampje gaat branden bij mensen die de film zien, maar ook bij de regering", zegt Quinn. "De overheid moet zien dat er iets aan het klimaat gedaan moet worden en jongeren moeten beseffen dat er echt iets mis is met het klimaat", zegt Jaylon.

Burgemeester onder de indruk

De documentaire laat de beelden van het verwoestende water zien. Gedupeerden komen aan het woord, maar ook bestuurders van de getroffen gemeenten. Een daarvan is de Valkenburgse burgemeester Daan Prevoo. Hij was aanwezig bij de première en onder de indruk van de film. "Ongelooflijk dat jongeren deze waternoodsramp zo treffend in beeld hebben gebracht. Het geeft een totaalbeeld van de ramp die in de Euregio heeft plaatsgevonden."