Eerste medische drone vliegt tussen Heerlen en Aken

Medische drone © iStock
Vrijdag wordt er voor het eerst met een medische drone gevlogen tussen het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen en het Klinikum in Aken.
De vlucht is uniek, omdat er nog niet eerder een transport van medische goederen over de landsgrens en buiten de zichtwijdte werd gedaan met een onbemande drone.

Medische spullen

Het is de bedoeling dat er in de toekomst vaker gebruik gemaakt zal worden van een drone om medische goederen zoals medicijnen tussen apotheken, laboratoria en ziekenhuizen te vervoeren. "Een gedigitaliseerd, smart netwerk kan in een grensregio mensenlevens redden", stelt de gemeente Heerlen.

Regelgeving

Om zo'n medische dronevlucht te kunnen maken, moet er toestemming gevraagd worden. Dit valt onder nieuwe Europese wet- en regelgeving. Men liep daarbij tegen problemen aan door het verschil in interpretatie hiervan tussen landen. De diverse wetten en regels laten zien dat er meer aandacht moet komen voor het vereenvoudigen van wetgeving in grensregio's. Ook zou er meer experimenteerruimte in het grensgebied moeten komen.
In Aken wordt onderzoek gedaan naar de inzet van onbemande vliegsystemen in steden. De regio werkt daarbij nauw samen met partners over de grens, zoals Heerlen.