Noodverordening Heldense Bossen vanwege gevaar voor bosbrand

Stockfoto © iStock
In een gedeelte van de Heldense Bossen geldt sinds woensdagavond een noodverordening. Vanwege een afgebrande caravan in het bosgebied is er volgens de gemeente sprake van 'ernstig gevaar voor een bosbrand.'
Dat heeft burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo in overleg met politie en justitie besloten.

Vermoedelijk aangestoken

De noodverordening is alleen van kracht in het deel van het bos waar caravans en andere materialen zijn gestald door mensen die daar eerder demonstreerden voor woonwagenstandplaatsen, aldus de gemeente Peel en Maas. Een brand heeft dinsdag een caravan verwoest. Dat gebeurde in de avond in het bosgebied aan de Kesselseweg in Helden. Volgens de gemeente is er een "ernstig vermoeden van brandstichting".
"We willen voorkomen dat een gevaarlijke situatie zoals die zich nu voordeed, zich herhaalt. We hebben de noodverordening ingesteld om dit gevaar in te perken, ter bescherming van het natuurgebied en mensen die van dit gebied gebruik maken", verklaart de burgermoeder.

Kat-en-muisspel

Een deel van het bosgebied wordt al zeker zes maanden in gebruik genomen door demonstrerende woonwagenbewoners. Reden: ze willen meer standplaatsen in de gemeente Peel en Maas.
Het is een kat-en-muisspel tussen de demonstranten en de gemeente. Peel en Maas wilde het demonstratiekampje weg hebben, maar de rechter oordeelde dat de woonwagenbewoners mochten blijven. Via een andere weg heeft het dagelijks bestuur van de gemeente besloten om het gebruik van het perceel te laten beëindigen. "Handhaving wordt hiermee voortgezet", aldus de gemeente Peel en Maas.

Geen einde

De noodverordening geldt zolang als nodig is. Zolang de verordening van kracht is, mag niemand zich in het gebied bevinden. "Recreëren in de Heldense Bossen blijft gewoon mogelijk, behalve in het gedeelte waar de noodverordening geldt", zegt de gemeente.