Brug Roosteren-Maaseik verdwijnt, maar niet op Limburgdag

Symboliek van verbondenheid tussen beide Limburgen op de Pater Sangersbrug. © L1 (Peter Beeker)
De Pater Sangersbrug tussen Roosteren en Maaseik wordt vervangen. De verbinding tussen Nederlands-Limburg en Belgisch-Limburg gaat al veel langer mee. Veldeke Krink Ech en Veldeke in Belsj Limburg 'herdenkt' de scheiding uit 1839, maar viert vooral de toekomst.
"We delen de moedertaal, het dialect, maar er is veel meer dat ons samenbrengt," zegt Ruud Roumen van Veldeke Krink Ech. Hij staat het verkeer te regelen op een parkeerplaats in Roosteren. Vanaf deze plek vertrekt een huifkar met Limburgers uit België en Nederland. Het is een vol programma op Limburgdag.

De brug

Via de Pater Sangersbrug gaan de deelnemers richting Maaseik. Er komt een nieuwe brug omdat de technische staat niet meer voldoet. De brug lijdt al vele jaren van de Maas. Vooral op momenten als de rivier heel hoog staat. Wateroverlast is ook een bindende factor tussen beide Limburgen.

Redelijk

De opkomst in de Sint Catharina Kerk in Maaseik is redelijk. Magna Bedaf-Willemsen van Veldeke Krink Ech checkt de presentielijst. "Er zijn meer Nederlandse Limburgers present dan Belgische, maar dat was ook de verwachting." In de kerk is muziek en zijn er toespraken. Straks gaat het gezelschap weer richting Roosteren voor een gezellig samenzijn.

Glimburger

"Limburgdag? Daar heb ik nog nooit van gehoord." De Maaseikse die haar hond uitlaat hoeft niet lang na te denken over de vraag hoe ze zich voelt. "Ik ben Belg én Limburger, 'glimburger' eigenlijk want Limburgers lachen altijd."
Volgens een van de deelnemers van Limburgdag is het spijtig dat aan de Belgische kant minder aandacht is voor het dialect. "Dat heeft ook met politiek te maken en dat is jammer."

Boodschappen

Op de Markt in Maaseik kun je de Belgen gerust in het 'plat' aanspreken. "Het dialect verschilt wel, maar we verstaan ons prima", zegt een vrouw op haar fiets. "Ik kom eigenlijk alleen naar de Nederlandse kant om boodschappen te doen."