Hertog Jan best verkopende biermerk in supermarkt

Afbeelding ter illustratie © iStock
Het bier van Hertog Jan werd in heel 2022 verreweg het meest verkocht van alle biermerken. Door de flinke toename in omzet streefde het bier uit Arcen multinational Heineken zelfs voorbij.
Dat blijkt uit een analyse van de NOS.

Best verkochte bier

Heineken was jarenlang het best verkopende biermerk, maar is nu voorbijgestreefd door Hertog Jan van brouwerij InBev. Het biermerk uit Arcen had over 2022 een omzet van 304 miljoen, een toename van bijna twaalf procent ten opzichte van een jaar eerder. Heineken daarentegen kelderde in omzet en zag die met 287 miljoen lager uitvallen dan in 2021. In de top 10 heeft Hertog Jan alleen Coca Cola en de twee sigarettenmerken Marlboro en Camel voor zich.

Minder A-merken

In de supermarkt gooiden we vorig jaar minder A-merken in ons boodschappenmandje en kozen we vaker voor goedkopere alternatieven, zoals huismerken. Volgens marktonderzoeker Circana en vakblad Distrifood hebben A-merken daardoor een paar honderd miljoen euro aan omzet verloren. Ook kiezen we soms voor een ander soort product om de prijs te drukken. "Voorheen kochten Nederlanders bijvoorbeeld vooral rosbief en fricandeau, nu zijn het vaker de goedkope varianten, zoals gekookte worst", ziet Rini Emonds van Circana.

Volumegroei

Een andere opvallende stijger in de lijst is leverworstmaker Kips, dat sinds enkele jaren ook veganistische producten maakt. "Dit merk heeft als een van de weinige merken niet alleen groei in omzet, maar ook volumegroei doorgemaakt", zegt Emonds.

Geen tabak meer in 2024

Tabaksmerken Marlboro en Camel staan al jaren in de top 3 van de omzetlijst. Dat komt vooral door de hoge prijzen van sigaretten, sigaren en andere tabak. In 2024 zullen deze merken niet meer in de top 100 staan, omdat tabak dan helemaal niet meer in supermarkten mag worden verkocht.

Dalende prijzen

Circana verwacht dat de stijging van de prijzen na deze zomer zal afvlakken. Mogelijk zullen de A-merken dan weer wat meer marktaandeel veroveren, al verwacht Emonds niet dat dat een makkelijke klus wordt. "We hebben uit het verleden geleerd dat mensen die eenmaal zijn overgestapt naar een huismerk, moeilijk zijn terug te krijgen naar een A-merk."