Gemeente Vaals wacht plannen bekritiseerd vakantiepark af

Op de voorgrond camping Cottesserhoeve in het Geuldal © L1
De gemeente Vaals wacht de plannen van InLeisure voor Camping Cottesserhoeve in Vijlen af. De projectontwikkelaar nam de camping begin april over, waarna er onrust onder omwonenden ontstond.
Wethouder Juliette Verbeek van gemeente Vaals laat aan L1 weten dat de plannen zoals ze in sommige media worden geschetst, nog niet zijn ingediend bij de gemeente.

'Nog een weg te gaan'

"Mocht het tot een vergunningsaanvraag komen, zal de projectontwikkelaar ook eerst in dialoog moeten met omwonenden. Daarnaast is het gebied omringd door Natura 2000 gebied, dus daar zullen de plannen ook op moeten worden afgestemd. Het plan heeft dus nog wel een weg te gaan."
Sinds de overname van Camping Cottesserhoeve door projectontwikkelaar InLeisure is een groep buurtbewoners bezorgd over de komst van een mogelijk vakantiepark. Daarom is een petitie gestart. De petitie, 'Red de natuur in Cottessen; voorkom een resort', is inmiddels meer dan 9000 keer getekend. De gemeente is zich bewust van de veelvoudig ingevulde petitie. "Het is goed dat mensen hun mening kenbaar maken en we zullen daar ook serieus naar kijken. Voor nu wachten we de plannen van de projectontwikkelaar af."

'Stop deze waanzin'

De camping was generaties lang in handen van de familie Bleser. Volgens de groep heeft de projectontwikkelaar die de camping heeft overgenomen recent op haar site aangegeven 30 miljoen te willen investeren in het park. Dat bedrag staat inmiddels niet meer online. "In een door verschillende natuurfederaties aangelegd mooi natuurgebied dreigt er nu een groot gevaar", schrijven de petitiemakers. "Zuid-Limburg heeft al voldoende resorts. Red de natuur! Stop deze waanzin!" Ook roept de petitie op om het bestemmingsplan niet te veranderen.
Of het vakantiepark waar de petitiehouders angst voor hebben, er ook daadwerkelijk komt, is nog niet duidelijk. Projectontwikkelaar InLeisure en dus ook gemeente Vaals zeggen dat de plannen nog niet zijn afgestemd.

In gesprek

InLeisure laat weten de afgelopen weken vooral bezig te zijn geweest met het overnemen van het beheer van de camping. Over de toekomstplannen zegt de ontwikkelaar van duurzame projecten in gesprek te gaan met de directe buren, omwonenden en de gemeente. "Deze visie is nog allerminst vastomlijnd en zal na overleg met de direct betrokken partijen nader worden uitgewerkt." Daarbij staat behoud van natuur- en landschapswaarden centraal.