Resten middeleeuwse toren gevonden in centrum Sittard

Het mergelsteen van de Sanderbouttoren wordt vrijgemaakt zodat alles gedocumenteerd kan worden. © Ermindo Armino
In het centrum van Sittard zijn op de oostelijke schootsvelden in een opgravingsput resten gevonden van een toren die in de middeleeuwen tegen de stadsmuur aangebouwd was.
Het is niet precies bekend hoe oud deze toren is.

Sanderbouttoren

Wel is uit onderzoek gebleken dat de toren in de middeleeuwen is gebouwd. Vermoedelijk was de toren ook belangrijker dan de overige muurtorens want als enige heeft de toren een eigen naam gekregen: Sanderbouttoren.

Mergelstenen

De resten van de uit mergelstenen gebouwde toren zijn zeker anderhalve meter dik en de diameter van de muur moet ongeveer elf meter zijn geweest. De resten lagen op nog geen meter buiten een opgravingsput waar in 2019 tijdens een eerder onderzoek, een vierkante hoektoren werd aangetroffen.

Stadsgrachten

De archeologische werkzaamheden begonnen al in 2019 toen twee stadsgrachten ontgraven werden om de vestingwerken van de stad te verbeelden. Nu worden er aanvullende werkzaamheden uitgevoerd om water door de grachten te kunnen laten stromen. De grachten worden daarvoor een meter dieper uitgegraven. Omdat daarmee archeologische vondsten verdwijnen, wordt er nu uitgebreid onderzoek gedaan.
De belangrijkste vraag waar archeologisch onderzoek naar wordt verricht, is waar de stadsgrachten in de verschillende perioden lagen en wat de ontwikkeling daarvan is geweest. Hiervoor worden tien onderzoeksleuven gegraven. In één van deze putten is nu de ronde of halfronde toren ontdekt.

Bijzondere vondst

Wethouder Andries Houtakkers noemt de vondst bijzonder. "We weten dat op deze locatie veel van onze stadshistorie te vinden is. Daar moeten we uiterst zorgvuldig mee omgaan en koesteren."
De vindplaats is alweer dichtgegooid met zand, omdat de bouwwerken uiterst kwetsbaar zijn. Daardoor is de vondst niet zichtbaar voor het publiek en kan de locatie niet bezocht worden.