L1mburg Centraal: Meer rechts-radicale groepen in Limburg

De dreiging vanuit rechtsextremisme en anti-overheidsactivisme neemt in Limburg toe. © iStock
Geen laatste schooldag en gala na drinken van alcohol en twee informateurs gaan aan de slag. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Dit is L1mburg Centraal van maandag 17 april 2023.

Zorgwekkend meer rechts-radicale jongerengroepen in Limburg

De dreiging vanuit rechtsextremisme en anti-overheidsactivisme neemt toe. Dat stelt de veiligheidsdienst AIVD in haar jaarverslag. Inmiddels telt Nederland meer dan 100.000 mensen die geloven in complottheorieën, zoals in een kwaadaardige elite die de Nederlandse bevolking zou willen onderdrukken. Ook extreemrechts groeit. De opkomst van rechtsradicale jongerengroeperingen in Limburg is zorgwekkend, stelt de AIVD. De groepen worden in de gaten gehouden door de veiligheidsdienst.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Geen laatste schooldag en gala na drinken van alcohol

Commotie op een school in Meerssen waar 18 leerlingen deze week niet naar het eindexamengala mogen. Dit besluit nam de school, Stella Maris, nadat de leerlingen stiekem alcohol hadden genuttigd tijdens een schoolreis naar Parijs. De leerlingen waren van tevoren driedubbel gewaarschuwd. Eigen schuld dikke bult dus zou je zeggen. Toch is er wrevel onder leerlingen en hun ouders. Zij spreken van willekeur.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Twee informateurs aan de slag gegaan

Een volgende stap in het proces dat moet leiden tot een nieuw provinciebestuur. In het gouvernement in Maastricht spreken informateurs Jan Schrijen en Petra Dassen de vertegenwoordigers van de vijf partijen die het moeten gaan waarmaken: de BBB, VVD, CDA, PvdA en de SP.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Water Challenge: 7 dagen water in plaats van zoete drankjes

Bijna 11.000 jongeren in Zuid-Limburg doen deze week mee aan de Water Challenge: zeven dagen water drinken in plaats van zoete drankjes. Door deze challenge hopen de initiatiefnemers dat kinderen vaker de keuze maken voor het drinken van water in plaats van frisdrank of andere zoete drank. Vanmorgen ging de actie van start op het VMBO Holz in Kerkrade.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Gebruik je kop, helm op!

De overwinning in de Amstel Gold Race ging zowel bij de mannen als ook bij de vrouwen niet naar een renners van Team Jumbo-Visma. Toch waren ze voor het Hersenstrijd Fonds de ware helden van de dag. Aandacht en een financiële gift voor de actie 'Gebruik je kop, helm op!'
Bekijk hier de hele reportage terug.