145 jaar koffie: Maastricht schenkt de wereld in een kopje

De Maastrichtse koffiedynastie Blanche Dael voor hun winkel die in 1878 werd geopend. © L1 (Peter Beeker)
De koffiewinkel die in 1878 opende aan de Wolfstraat in Maastricht is er nog steeds. Maar niet alles is hetzelfde gebleven. "De voordeur en de etalage zitten er vanaf 1903 in", vertelt Albert Berghof van Blanche Dael.
Er is koffie en taart. Zonder veel poeha staan drie generaties koffiebranders stil bij de 145ste verjaardag van hun bedrijf. Een applaus klinkt na een kort woord van directeur Albert Berghof. "Doe maar gewoon normaal", vat hij bijna anderhalve eeuw samen.

Complex

Blanche Dael begon als 'winkel in koloniale waren'. Destijds onder de naam G. (Guillaume) Dael. Vanaf 1928 heet het koffie- en theebedrijf Blanche Dael, genoemd naar de naam van de jongste dochter van de oprichter. De wereld is nog steeds verdeeld in mensen die wel of geen koffie drinken. De business is anno 2023 complex geworden.

Klimaat

Albert Berghof: "Onze handel is gevoelig voor mondiale verschuivingen. Ook het veranderende klimaat heeft effect op wat wij doen. Soms kan ik daar wakker van liggen. Ons bedrijf heeft veel verschillende takken, en het is en blijft mensenwerk."

Evenaar

In het gerenoveerde Sphinxkwartier is sinds drie jaar de koffiebranderij en theepakkerij gehuisvest. Zakken met koffiebonen uit de hele wereld liggen opgeslagen in een klimaatruimte. "De landen waar wij onze bonen halen liggen rond de evenaar", aldus Berghof. De 'bonengordel', waar het Maastrichtse familiebedrijf zaken mee doet, strekt zich uit van India tot Midden-Amerika.

200 jaar

De vijfde generatie heeft al vaste voet aan de grond in het familiebedrijf. Joep Berghof en zijn nicht Britt Zeegers werken in de zaak. Joep Berghof: "Dat we het 200-jarig bestaan kunnen vieren is natuurlijk wel de bedoeling. Hoewel dat wel erg ver vooruitkijken is. Ik ben dan 76 jaar."