Antisemitisme: jongen (14) bedreigd op schoolplein

Foto ter illustratie © iStock
Een jongen van 14 is ernstig bedreigd door een groep jongeren en een volwassen man op het schoolplein van de middelbare school Compass in Brunssum. Zijn vader vreest voor zijn veiligheid.
Dat vertelt de vader van de jongen tegen L1. Het laatste incident vond afgelopen vrijdag plaats.

Omrijden

De jongen is joods en zit in de brugklas. Hij draagt al zijn hele leven een keppeltje. "Het is de zoveelste keer. Sinds september heeft hij last van provocerende opmerkingen en gescheld", zegt zijn vader. "In december is hij opgewacht bij de supermarkt om de hoek door jongens van de school. De school opperde daarop dat hij een alternatieve route zou kunnen nemen van huis naar school."

Free Palestine

Afgelopen vrijdag was er opnieuw een incident. "In de middagpauze daagden tussen de 10 en 16 jongens zijn zoon uit om te vechten. Er kwam ook een volwassen man het schoolplein op naar de groep. De jongens riepen free Palestine, 'kankerjood' en 'we maken je dood'. De groep duwde hem over het schoolplein", vertelt de vader.

Politie blijft weg

Direct na het incident is Samuel naar huis gegaan. "Hij was behoorlijk over zijn toeren", zegt de vader. "Ik heb direct contact gezocht met de school en de politie om aangifte te doen." De aangifte is tot op heden niet afgerond. "De politie wilde mijn zoon zelf spreken en meldde dat ze gelijk langs zouden rijden. Dat is tot op heden niet gebeurd." De politie heeft nog niet gereageerd op vragen van L1.
De vader vreest voor de veiligheid van zijn zoon. "Ik zie een patroon. Het begint met kijken en naroepen, nu zitten ze aan hem. Gaan ze hem in elkaar slaan? Steken ze hem neer?"

Stappen ondernemen

Peter Rijmenam, schoolleider van Compass, betreurt dat het is gebeurd. "We willen dat leerlingen respectvol met elkaar omgaan. We zijn bezig met het onderzoek. Er zijn beelden opgevraagd bij de gemeente, daar wachten we op. Op basis van het onderzoek gaan we over tot actie. We zullen het niet nalaten stappen te ondernemen."

Combinatiegebouw

In het gebouw 't Rombout zitten verschillende organisaties. Zoals de middelbare school Compass en de Internationale Schakelklas (ISK). Die laatste is voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die net in Nederland zijn komen wonen. Volgens de vader zitten de jongens die Samuel hebben bedreigd op het ISK.