Straf na alcoholgebruik: ouders verwijten school willekeur

Ouders en leerlingen vindt dat de school niet consequent is geweest. © iStock
Een aantal eindexamenleerlingen dat niet naar het galafeest en de laatste schooldag mag komen van het Stella Maris College in Meerssen vindt dat de school hen onrecht heeft aangedaan en niet eerlijk heeft gehandeld. De school straft de leerlingen omdat ze alcohol dronken tijdens een reisje naar Parijs.
Ook de ouders zijn geschrokken van de zware straf, maar vinden het wel terecht dat hun kinderen straf hebben gekregen na het drinken van alcohol. Ze vinden alleen dat de school niet consequent is geweest.

Toespelingen

"Ik ben een van de leerlingen die alcohol heeft gedronken en dat zal ik ook absoluut niet ontkennen", zo vertelt een 6 vwo-leerling tegen L1. Hij wil anoniem blijven, omdat hij bang is dat de school het tegen hem gebruikt bij de eindexamens die nog moeten plaatsvinden. De 17-jarige scholier dronk op een terras bij de Eiffeltoren samen met een aantal vrienden een paar biertjes. "De hele reis hebben we in een groep van vijftien leerlingen een begeleider van de school bij ons gehad waarmee we de stad hebben verkend. Alleen op de laatste dag was er een paar uurtjes vrije tijd, toen hebben we met z'n allen een biertje gehad." In een groepsapp, waarin ook de schoolbegeleider zat, werden - ook door de docent - toespelingen over drankgebruik gemaakt, zegt de leerling. "Hierdoor hadden wij de indruk dat de docenten het niet zo nauw namen met de regels en dat er enige speling was om toch een drankje te drinken. Daarnaast heb ik ook leerlingen en docenten zien roken, terwijl dat niet mocht."
Een printscreen van het gesprek in de groepsapp © Foto Istock/L1

Blaastest

Een 17-jarige vmbo-leerlinge dronk een glas rosé op de terugweg bij een wegrestaurant, zo vertelt haar moeder. "Ze heeft dat ook eerlijk toegegeven aan de docenten, terwijl ze wel negatief testte tijdens de blaastest." Een andere 17-jarige scholier uit de vwo-eindexamenklas dronk eveneens bij de Eiffeltoren een biertje. Hij hoefde niet te blazen, maar werd wel door de schoolbegeleiders ondervraagd of hij had gedronken. "Wat de aanleiding precies is geweest, weet ik niet, maar er waren ook leerlingen in de bus aan het drinken, dus dat zal wellicht verband hebben gehad", vertelt een anonieme moeder. Alle ouders willen niet met naam en toenaam genoemd worden, bang voor de consequenties voor hun kinderen.

Filmpje

De moeder vervolgt: "In de bus is een heel groepje ondervraagd onder wie mijn zoon. Hierbij werd gezegd dat als de leerlingen zouden toegeven dat ze alcohol hadden gedronken de straf minder hoog zou uitvallen." Dit is ook te horen op een filmpje, gemaakt in de bus, dat in handen is van L1. Ook hoefden de leerlingen dan niet te blazen.
De scholieren wisten voor de reis wat de consequenties zouden zijn van drankgebruik. Ze ondertekenden allemaal samen met hun ouders vooraf een contract van school waarin de regels duidelijk waren. Leerlingen van de school mochten geen alcohol gebruiken, niet roken of vapen en geen drugs gebruiken. De school was bevoegd om steekproefsgewijs blaastesten te doen bij leerlingen.

Oneerlijk

Waar de ouders en scholieren nu vooral verbolgen over zijn, is het feit dat de school in hun ogen niet consequent is geweest. "Mijn dochter heeft meteen toegegeven dat ze alcohol heeft gedronken, want eerlijkheid zou beloond worden. Alleen mag ze alsnog niet naar het gala en de laatste schooldag", vertelt haar moeder. "Dit terwijl medeleerlingen die hebben gelogen over hun drankgebruik wel welkom zijn. Dus wat leert mijn dochter nu? Dat ze beter haar mond had kunnen houden. Dat lijkt me pedagogisch niet de juiste manier om kinderen te leren dat ze eerlijk moeten zijn."

Straf

Ook werden niet alle zes de bussen gecontroleerd, maar alleen de bussen waar de docenten een vermoeden hadden dat er gedronken was door leerlingen. Dat bevestigt rector Belinda Westera: "Het klopt dat niet alle zes bussen gecontroleerd zijn, er heeft steekproefsgewijs een controle plaatsgevonden." Een moeder reageert boos: "Dat verwijt ik de school. Niet dat mijn zoon straf heeft gekregen, want hij heeft zelf de regels overtreden, dus hij verdient straf, maar wel dat er sprake is van willekeur." Ook leerlingen die rookten werden niet bestraft en ook docenten zouden hebben gerookt. "Roken is ook verboden, dit kunnen we alleen helaas minder goed verbieden", aldus Westera. "Daar heb ik enorme moeite mee", aldus de boze moeder. Dat beaamt ook een andere moeder, haar dochter startte een petitie om Westera nog te overtuigen om een andere passende straf te vinden. "Ze heeft geopperd om een spreekbeurt over de negatieve gevolgen van alcoholgebruik of een poetsbeurt, maar daar is geen reactie op gekomen."

Zware straf

De ouders zijn geschrokken van de zware straf dat hun kinderen niet welkom zijn op het galafeest en de laatste schooldag. "In feite straf je niet alleen de leerlingen, maar ook de ouders en grootouders, want ook zij kunnen nu niet komen kijken bij een speciaal moment als afsluiting van de middelbare school periode. Dat doet wel een beetje pijn. Dat had achteraf wel anders gekund." De 17-jarige scholier vindt de straf ook erg overdreven. Of hij alsnog wel naar het fotomoment gaat, weet hij nog niet.