Maastrichtse fracties pleiten voor vuurwerkverbod

Vuurwerk © iStock
De Maastrichtse raadsfracties van GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP pleiten voor een vuurwerkverbod. Niet alleen voor oud op nieuw, maar ook voor evenementen.
Dat vertelde fractievoorzitter van GroenLinks Mark Mülders maandagochtend in de Nieuwsshow op L1 Radio.

Verbod

“Als het landelijke vuurwerkverbod naar aanleiding van het initiatief van de Partij voor de Dieren en GroenLinks in de Tweede Kamer er niet komt, sluit ik niet uit dat wij ons beramen om met een motie te komen van een vuurwerkverbod of vuurwerkvrije zones in Maastricht. Maar het allerliefste willen wij gaan voor een vuurwerkvrije jaarwisseling 2023-2024", verklaart Mülders.

Broedseizoen

Maar ook bij evenementen als Koningsdag of André Rieu op het Vrijthof hopen de fracties op een verbod. Een reden daarvoor is het broedseizoen. “De nesten en eieren van veel vogelsoorten zijn gedurende die hele broedperiode beschermd. En dan kan men zich voorstellen dat het broedseizoen wordt verstoord als er vuurwerk wordt afgestoken. Ik denk dat we goed moeten kijken of het nog wel van deze tijd is om tijdens die evenementen vuurwerk af te steken.”

Drones

Wel kijken de fracties naar oplossingen: "Denk bijvoorbeeld aan de hele mooie drone show. Om op een andere, gepaste manier die evenementen af te sluiten die meer bij deze tijd passen."