Nieuwe informateurs gaan aan de slag

Petra Dassen-Housen © Gemeente Kerkrade
De twee informateurs, Jan Schrijen en burgemeester Petra Dassen van Kerkrade, zitten maandagmiddag voor het eerst met alle partijen van de beoogde coalitie om tafel.
Dan begint de volgende fase die moet leiden tot een nieuwe coalitie in het gouvernement.

Kansrijk

De informateurs willen twee keer per week met de BBB, VVD, CDA, PvdA en SP onderzoeken of ze op hoofdlijnen tot een akkoord kunnen komen. Van elke partij zitten dan twee personen aan tafel. Verkenner Jan Schrijen, die nu verder gaat als informateur in het proces, noemt de samenwerking van deze partijen kansrijk. "Maar als er straks veel discussie komt, dan vrees ik dat we de opdracht nog aan het teruggeven komen."

Teamspirit

Het doel is een coalitieakkoord op hoofdlijnen dat uiterlijk eind juni 2023 klaar moet zijn. Daarbij is de teamspirit en het vertrouwen tussen partijen cruciaal, omdat de politieke verschillen tussen bijvoorbeeld de VVD en SP groot zijn. Informateur Schrijen wil niet zeggen of er nog andere partijen achter de hand zijn die kunnen worden benaderd, mocht een partij voortijdig afhaken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!