Limburgse fabrieken stootten vorig jaar minder CO2 uit

De Clauscentrale in Maasbracht © Provincie Limburg
De meest vervuilende fabrieken in Limburg stootten afgelopen jaar minder CO2 uit dan in 2021.
Bij zowel Chemelot in Sittard-Geleen, de RWE Clauscentrale in Maasbracht en Rockwool in Roermond is de emissie-uitstoot vorig jaar gedaald.

Daling

RWE hoort zelfs tot een van de grootste dalers van Nederland met 40,8 procent minder uitstoot in 2022 ten opzichte van 2021. Chemelot stootte 14 procent minder uit en Rockwool 6,6 procent. Bij O.I. Netherlands in Maastricht is wel een stijging te zien, van twee procent.

Chemelot plek vijf

Met 150 bedrijven en 60 fabrieken hoort het Chemelot-complex nog tot een van de meest vervuilende gebieden in Nederland. Het terrein staat op nummer vijf met 3.870.419 ton CO2 in 2022. Op één staat Tata Steel in Velsen met bijna zes miljoen ton CO2-uitstoot. Daarna volgen de kolencentrale in het Groningse Eemshaven, de Shell raffinaderij in Rotterdam en een installatie van Vattenfall in Velsen.

Sterk afgenomen

De CO2-uitstoot van grote industriebedrijven in Nederland is vorig jaar het sterkst afgenomen in vijftien jaar. Dat komt waarschijnlijk doordat de productie op een lager pitje stond vanwege de hoge gasprijzen. De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) meldt dat de uitstoot van de 330 Nederlandse industrie- en energiebedrijven die onder het Europese emissiehandelssysteem (ETS) vallen, met bijna 8 procent omlaag ging tot 68,5 miljoen ton. Het doel in het klimaatkoord is om de uitstoot van de energiesector in 2030 te hebben teruggebracht tot 12,4 miljoen ton. Voor de industrie is het streven 35,7 miljoen ton.