Limburg wordt stukje kleiner als Weert lapje grond inlevert

Het stukje land van de gemeente Weert dat op Belgisch grondgebied ligt. © L1 (Peter Beeker)
De gemeente Weert wil 1 hectare grond verkopen aan België.
Het stukje land over de grens hoorde vroeger bij de toenmalige gemeente Stramproy.

'Best apart'

Bijna niemand weet het, maar nét over de grens bij Stramproy ligt een klein stukje Nederlands grondgebied op Belgische bodem. "Het komt niet vaak voor dat een Nederlandse gemeente grondgebied heeft in het buitenland. Dat is best apart natuurlijk", vertelt Henk Creemers van Heemkundegroep Stramproy.

Lapje land

De 'Limburgse wei' ligt in het grensoverschrijdend natuurgebied Stramproyerbroek. Tot aan de Belgische onafhankelijkheidsoorlog in 1830 hoorde het bij Nederland en had de vroegere gemeente Stramproy het in eigendom. Bijna 200 jaar geleden werden de landsgrenzen opnieuw getrokken, maar de rechten van het lapje land bleven op papier Nederlands.

'Niet eenvoudig'

Henk Creemers kan veel vertellen over deze geschiedenis. Als oud-medewerker van de gemeente Weert heeft hij zich wel eens gebogen over deze kwestie. "Zo'n overdracht is niet eenvoudig. Met dit stukje grond zal dat wel lukken, maar er zijn ook nog paden en weggetjes in het gebied die waarschijnlijk ook nog van Stramproy zijn. Dat moet echt nog uitgezocht worden."

Erfgenamen

Momenteel wordt het stukje Weerter grond gehuurd door een Belgische boer. De Vlaamse organisatie Limburgs Landschap wil het gebied waarschijnlijk verder ontwikkelen. In Stramproyerbroek liggen ook nog andere percelen van verschillende eigenaren. "Daar zitten ook erfgenamen uit Stramproy bij, die dus nog een stukje grond in België hebben."