Buren: 'Kliniek staat in lijstje van gevaren onderaan'

De Rooyse Wissel en het dorp Oostrum zijn al 23 jaar buren. Patiënten gaan er op verlof, naar het werk en onderhouden de plantsoenen. De kliniek heeft een goede band met het dorp, maar dat ging niet vanzelf.
"Vroeger had ik zoiets van 'overal maar niet in mijn eigen dorp', daar moet je uit de buurt blijven", vertelt Wendy Janssen. Ze woont met haar gezin al meer dan 20 jaar in Oostrum.
Gevaar voor maatschappij
In de kliniek in Oostrum zitten bijna 200 patiënten die behandeld worden omdat ze een gevaar kunnen zijn voor de maatschappij. Hoe veilig de inwoners van Oostrum zich daarbij voelen, zie je in deze aflevering.
Overleg met omwonenden
Willem Volleberg is bestuurslid van SV Oostrum. De voetbalvelden liggen op een steenworpafstand van de kliniek. "Er zijn hier in Oostrum en in Venray altijd GGZ-instellingen geweest", zegt Volleberg. "En er liepen altijd patiënten door het dorp. We zijn het dus gewend."
Zowel Willem als Wendy zitten allebei in de regioraad, een groep vertegenwoordigers van verenigingen en instellingen in Oostrum. Die raad wordt drie of vier keer per jaar uitgenodigd in de kliniek en wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Volleberg: "Van tevoren was de tbs-kliniek voor mij eigenlijk meer een black box. Nu weet ik dat er geen verloven uitgegeven worden als de patiënten er nog niet aan toe zijn. Ik voel me niet onveilig."
Verkrachting
In 2016 wordt Oostrum opgeschrikt. Een tbs-patiënt op verlof trok een jonge vrouw van de fiets en verkrachtte haar. Het slaat een forse deuk in het vertrouwen in de kliniek. Dat vertrouwen lijkt inmiddels hersteld en zes jaar later zijn er weinig zorgen over de veiligheid. "Natuurlijk heb je het met je kinderen over gevaren en wat hen kan overkomen", vertelt Wendy Janssen. "Ik ben veel banger dat er iets in hun drinken wordt gedaan of dat ze ooit een agressieve persoon tegenkomen. De Rooyse Wissel staat in het lijstje van gevaren onderaan."