'Risico's tbs-kliniek niet tot nul te beperken'

De Rooyse Wissel in Oostrum © ANP
14.000 keer per jaar gaan tbs-patiënten van de Rooyse Wissel in Oostrum op verlof. Soms gaat het fout. In de kliniek zelf komt geweld een enkele keer voor. Hoe gevaarlijk is het in en rondom de kliniek?
26 April 2022: de kliniek is in shock als een tbs-patiënt een medewerkster neersteekt. De vrouw overleeft de aanval. Gemiddeld gebeurt er één keer per jaar een heftig incident met een van de medewerkers van de kliniek.

Groot alarm

Als personeelsleden zich onveilig voelen, drukken ze op de rode knop van een pieper die iedereen bij zich draagt. Het alarm gaat af op de centrale post van de beveiliging. Beveiligers rennen dan naar de plek waar het incident gebeurt en proberen iedereen in veiligheid te brengen. Beveiliger Lars (*) probeert in zo een situatie altijd eerst te praten. "We hebben handboeien om iemand naar de separeer te brengen, maar we proberen ze zo min mogelijk te gebruiken. Als het niet nodig is, is het niet nodig."
Hoe de kliniek probeert het risico zo klein mogelijk te houden, dat zie je in deze aflevering.

Eerst oefenen

De kliniek probeert patiënten binnen zoveel mogelijk te laten oefenen met activiteiten en onderling contact, zonder dat er geweldsincidenten gebeuren. Als dat goed gaat, mogen patiënten vervolgens op verlof. Dat gebeurt nadat ze gemiddeld twee jaar binnen hebben gezeten en behandeld zijn. Het verlof is een onderdeel van de behandeling om hen voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. "We kunnen natuurlijk niet een patiënt hier jaren in de kliniek behandelen en op enig moment de deuren open zetten", vertelt Sanne (*). Zij is voorzitter van de verloftoetsingscommissie en beoordeelt verlofaanvragen en adviseert daarover de directie.

Soms gaat het mis

Van de 14.000 keer dat patiënten in totaal per jaar op verlof gaan, gaat het vijf tot tien keer niet goed. Het kan dan zijn dat een patiënt niet op de afgesproken plek is, vlucht of erger: de fout in gaat. Algemeen directeur Hyacinthe van Bussel: "De risico’s zijn niet tot nul te beperken. We kunnen proberen de patiënt zo goed mogelijk te kennen en de risico’s zo goed mogelijk in te schatten. Maar garanties hebben wij nooit. Helaas."
De tweede reportage van deze reeks wordt dinsdag uitgezonden op L1 TV om 17:50 uur, na L1mburg Centraal.
(*) Van medewerkers Lars en Sanne noemen we om veiligheidsredenen geen achternamen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!