Ook Belgische vakbond wil gesprek met directie VDL Nedcar

De autofabriek in Born © L1 (Raül Rademakers)
De Belgische vakbond ABVV Metaal mengt zich ook in de gesprekken over de situatie bij VDL Nedcar in Born. ABVV Metaal wil snel onderhandelen met de directie van VDL Nedcar over een sociaal plan.
Volgens de Belgische vakbond werken er bij Nedcar ruim 500 Belgen.

Zorgen

De vakbonden maken zich grote zorgen over de toekomst van VDL Nedcar. BMW vertrekt in maart 2024 uit Born en dan stopt de productie van de Mini in de fabriek. In het najaar van 2023 wordt de productie afgebouwd en dan kunnen er al banen verdwijnen. Bij VDL Nedcar werken 3800 mensen. Als de fabriek geen nieuwe opdrachtgever vindt, verliezen veel werknemers hun baan.

Grensarbeiders

De Nederlandse vakbonden maken zich grote zorgen en willen in gesprek met de directie over een sociaal plan. Omdat dat tot nu toe niet lukte, deelden de bonden afgelopen woensdag flyers uit aan het personeel bij de fabriekspoort. De Belgische vakbond ABVV sluit zich aan. "Wij willen de directie snel aan de onderhandelingstafel krijgen", zegt Jorgo Triantafyllidis van ABVV Metaal Limburg .

Sociaal bloedbad

"Wij willen praten over een sociaal plan, want we vrezen een sociaal bloedbad met heel veel ontslagen." Volgens ABVV Metaal kan dat voor de Belgische grensarbeiders bij Nedcar complexe situaties opleveren. "Als er bijvoorbeeld een vrijwillige vertrekregeling komt, dan kan het zo zijn dat Belgen die daar gebruik van maken geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering. Wij moeten er voor zorgen dat deze zaken voor de Belgische werknemers specifiek geregeld worden."

Ford Genk

Volgens Triantafyllidis werken er ruim 500 Belgen in de fabriek in Born. Onder hen zijn veel oud-medewerkers van de voormalige Ford-fabriek in Genk. Dat bedrijf sloot de deuren in 2012 waardoor bijna 6000 mensen hun baan verloren. De Belgische vakbond ABVV maakte dus eerder een sociaal bloedbad mee bij een autofabriek in de regio en is pessimistisch over de toekomst van VDL Nedcar. "Ik denk dat het kalf al verdronken is", zegt Jorgo Triantafyllidis. "Ik wil niet negatief zijn, maar om nu nog een nieuwe opdrachtgever te vinden, zal heel moeilijk worden."

Nog geen acties

ABVV Metaal volgt de situatie op de voet en klinkt strijdvaardig. "De mensen blijven dit niet pikken. We willen de directie dwingen om naar de onderhandelingstafel te komen", zegt Triantafyllidis. "Als ze niet praten, komen er acties. De Belgische werknemers hebben 11 jaar geleden bij Ford Genk gezien wat er kan gebeuren en kijken daarom iets anders naar de situatie bij Nedcar", zegt hij. Toch zijn acties nog niet aan de orde, zegt Ron Peters van FNV Bondgenoten. "Er zijn nog geen acties aangekondigd en we wachten eerst de gesprekken af."
Komende maandag vindt er een gesprek plaats tussen de directie van VDL Nedcar en de ondernemingsraad. Daar zijn de vakbonden nog niet bij betrokken.