Ontwikkelaar schrikt van kritiek: plan vakantiepark on hold

Op de voorgrond camping Cottesserhoeve in het Geuldal © L1
De plannen voor een vakantiepark bij Cottessen zijn na een storm van kritiek op een laag pitje gezet. Projectontwikkelaar InLeisure dat sinds dit voorjaar eigenaar is van camping Cotteserhoeve, erkent nu dat de plannen die het online had gezet 'prematuur' waren.
Inmiddels is het hele project van de website verdwenen.

Voortvarend

"We waren een beetje voortvarend met de informatie die we op de site hadden gezet", laat een woordvoerder van de Amsterdamse projectontwikkelaar van vakantiewoningen weten. "Het project zit nog in de acquisitiefase. We gaan nu eerst eens kijken hoe we de camping dit jaar gaan exploiteren, en daarna gaan we in gesprek met de gemeente en omwonenden om te kijken hoe we deze plek verder kunnen ontwikkelen."

Roompot

In eerste instantie meldde InLeisure dat de camping middenin een natuurgebied zou worden omgebouwd tot Roompot vakantiepark. Daarmee zou een investering van 30 miljoen gemoeid zijn, en de opening stond gepland voor 2025. Maar die info was 'te specifiek', zegt het bedrijf nu. Roompot wist bijvoorbeeld nog van niks en ook de gemeente Vaals had nog geen aanvraag binnengekregen.
Roompot was niet betrokken bij de plannen van InLeisure voor een vakantiepark in Cottessen © Afbeelding: Istock/L1

Kritiek

Het plan oogstte meteen een storm van kritiek. Een online petitie tegen de komst van het bungalowpark verzamelde de afgelopen week al zo'n 6000 handtekeningen, en wordt ook veel gedeeld op social media. "Het gebied heeft één toegangsweg die op de meeste plaatsen niet breed genoeg is voor twee auto's! Zuid-Limburg heeft al voldoende resorts. Red de natuur! Stop deze waanzin.", staat te lezen in de tekst van de petitie.

Weerstand

Uit een peiling van Kieskompas voor de Statenverkiezingen van 15 maart bleek bovendien dat Limburgers kritisch staan tegenover de komst van meer vakantieparken en recreatiewoningen in het Heuvelland. Uit het onderzoek waaraan 22.000 Limburgers meededen, bleek dat meer dan de helft van de respondenten vindt dat er geen nieuwe recreatiewoningen in natuurgebieden mogen worden gebouwd. Bijna twee derde vindt zelfs dat de recreatie in het Heuvelland beperkt mag worden om de natuur te beschermen.

Alert

InLeisure laat wel weten zich niet helemaal terug te trekken van de camping. "We gaan ons nu richten op de exploitatie van de camping, en gaan nog eens rustig overleggen." Volgende week zegt het bedrijf met meer informatie te komen. De Natuur en Milieu Federatie Limburg houdt de vinger in ieder geval aan de pols: "Je hebt het toch over een landschappelijk kwetsbare plek, daar willen we geen verdere verstening zien", zegt Bart Cobben van de Federatie. "Maar ik begrijp dat er sprake is van uitstel en geen afstel, dus ik hou mijn hart vast Je ziet toch steeds vaker dat campings worden omgebouwd tot huisjesparken. Het is nog niet van de baan, we moeten alert blijven."