Chemelot over kernenergie: 'Uitsluiten is geen optie'

Koeltorens van een traditionele kerncentrale © iStock
Zonder kernenergie is het in de toekomst bijna onmogelijk om industriecomplex Chemelot in Sittard-Geleen draaiend te houden.
"Uitsluiten is geen optie", zegt Chemelot-directeur Loek Radix. "Dan zitten we met een probleem."

Oplossing

De provincie onderzoekt de mogelijkheden op het gebied van kernenergie. Want olie en gas uit Rusland willen we niet meer en zonne- en windenergie vormen geen constante energiebron. En dus zou kernenergie wel eens de oplossing kunnen zijn.
Chemelot heeft volgens Radix een constante aanvoer van energie nodig. "Dat kan niet gegarandeerd worden door zonne- en windenergie", zegt hij. "Kernenergie is een van de mogelijke oplossingen. Daar gaat Chemelot naar kijken."

Symposium

In het provinciehuis vond donderdagmiddag een symposium plaats over kernenergie. Kernenergie in Limburg is mogelijk. Onderzoekers adviseren om te focussen op kleine centrales. Dat bleek eerder al uit een onderzoek van verschillende bureaus in opdracht van de provincie.

Kleine centrales

De onderzoekers concludeerden in een rapport dat een kleine kerncentrale een optie is in Limburg. De provincie vroeg specifiek te onderzoeken of het mogelijk is om tussen 2030 en 2035 deze centrale(s) te bouwen. Volgens het rapport is een mini-centrale de enige realistische optie op deze termijn. Na 2035 is het ook mogelijk om een grotere centrale te bouwen. Die zou dan langs de Maas gebouwd moeten worden om voldoende aanvoer van koelwater te hebben. Een minicentrale heeft geen koelwater nodig. Grotere kerncentrales, die veel meer stroom opwekken, zijn geen optie in Limburg. Reden is dat de mogelijkheden met koelwater beperkt zijn.