Alarm in Tweede Kamer vanwege cadeautje voor Wilders

Een deel van het Tweede Kamercomplex werd ontruimd, de omgeving werd afgezet © ANP
Enkele commissiezalen in de Tweede Kamer werden donderdag ontruimd, omdat er een verdacht pakketje was gevonden in de postkamer. Uiteindelijk bleek het om een cadeautje voor de Venlose PVV-voorman Geert Wilders te gaan.
In eerste instantie liet Wilders op Twitter weten dat het om een 'teddybeer met bedrading' ging die aan hem geadresseerd was. Enige tijd later bleek het toch om een goedbedoeld cadeautje te gaan: een soort knuffelpoes die ook dienst kan doen als deurstopper.

Loos alarm

Het pakketje voor Wilders werd ontdekt in de postkamer. Daar werd meteen alarm geslagen omdat de situatie niet werd vertrouwd door het aanwezige personeel. Hulpdiensten besloten verschillende aanliggende commissiezalen te evacueren. Na onderzoek bleek dat er geen explosief aanwezig was en dat er verder ook geen gevaar was.

Niet alles dicht

De zalen werden rond 12:30 uur ontruimd. Vervolgens zette de politie een aantal ingangen af. Ook de parkeergarage was niet meer bereikbaar. Intussen gingen briefing en gesprekken in andere commissiezalen op de begane grond gewoon door. Ook het koffielokaal bleef hier open, net als de grote publieksingang.

Onderzoek

Het Team Explosieven Veiligheid van de politie deed onderzoek naar een verdacht pakketje, meldde de politie op Twitter. Na minder dan een uur gaf de politie het sein dat alles veilig was. In het verleden zijn er vaker verdachte pakketjes in of rond de Tweede Kamer gevonden. Dat was ook altijd loos alarm.