Maastrichtenaren meest in eigen opleidingsbubbel

Maastrichtenaren gaan in Limburg het minst om met mensen van een ander opleidingsniveau. Dat betekent dat Maastrichtenaren met bijvoorbeeld een universitaire opleiding vooral omgaan met andere universitair geschoolden, en inwoners met lager opgeleiden in hun netwerk vooral lager opgeleiden hebben.
Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een onderzoek naar zogenoemde 'opleidingssegregatie'. Ook in Gennep en Simpelveld zitten mensen relatief vaak met mensen van een vergelijkbaar opleidingsniveau in hun eigen netwerk.
Noord- en Midden-Limburg
Gemeenten waar mensen meer contacten hebben buiten hun eigen opleidingsniveau, zijn vooral in Midden- en Noord-Limburg te vinden. Beesel, Leudal, Peel en Maas, Venlo, Venray en Weert springen er positief uit. In het zuiden van de provincie is alleen in Valkenburg de opleidingssegregatie zo laag.
Polarisatie
Volgens het CBS kan sterke segregatie in een maatschappij als ongunstig worden gezien: het kan ‘sociale bubbels’ bevorderen en maatschappelijke polarisatie versterken. Landelijk gezien valt vooral de Randstad op als gebied met veel segregatie. Dit komt vooral doordat in de Randstad mensen met een masteropleiding, en laagopgeleiden relatief vaak vrienden, kennissen en familieleden met eenzelfde opleidingsniveau in hun netwerk hebben.
Daling
De segregatie tussen mensen met verschillende opleidingsniveaus in Nederland is tussen 2009 en 2020 afgenomen. Dit was vooral onder laagopgeleiden het geval: hun netwerken bestonden relatief steeds minder uit mensen met hetzelfde opleidingsniveau en meer uit mensen met een ander opleidingsniveau. Het is op basis van deze cijfers niet te zeggen of de opleidingssegregatie is veranderd doordat mensen over de jaren heen meer gemengd zijn gaan leven, of doordat de groepssamenstelling is veranderd.