Gemeente sluit pand in Wijlre met arbeidsmigranten

Het pand wordt tijdelijk gesloten. © L1
Een pand met arbeidsmigranten in Wijlre wordt voor drie maanden gesloten. Dat heeft burgemeester Nicole Ramaekers van Gulpen-Wittem besloten.
Het pand aan de Valkenburgerweg gaat per 28 april dicht. De bewoners, zo'n 24 arbeidsmigranten uit heel Oost-Europa, krijgen tot dan de tijd om elders onderdak te vinden.

Incidenten

Aanleiding tot de sluiting is een reeks incidenten, die overlast veroorzaken in de buurt. De burgemeester had dinsdag een gesprek met een aantal omwonenden. Daarin heeft ze haar besluit toegelicht. Een woordvoerder van de bewoners is opgelucht. "Dit is wat we wilden en dit brengt wel een stukje rust terug in de buurt. Er gebeurde van alles, er zijn 17 ernstige incidenten de afgelopen vijf jaar geweest", zegt de woordvoerder.

Dodelijke ruzie

Het meest heftige incident vond vorig jaar augustus plaats toen een Spaanse en Portugese bewoner ruzie met elkaar kregen, op elkaar instaken met een mes en beiden daardoor overleden. En drie weken geleden werd op de stoep voor het pand een man zwaar mishandeld, een bewoner van het pand is daarvoor aangehouden.
Maar volgens de bewoners zorgen de arbeidsmigranten vaker voor overlast, met name ruzies en openbare dronkenschap. Daarom is voor de gemeente nu de maat vol.

Openbare orde

De burgemeester schrijft: "Om de openbare orde, veiligheid en het leefklimaat terug te brengen heb ik besloten gebruik te maken van mijn bevoegdheid en over te gaan tot tijdelijke sluiting van de betreffende panden. De eigenaar van het pand kan daar wel nog bezwaar tegen maken."

Vergunning

Of het pand definitief wordt gesloten voor arbeidsmigranten is nog niet zeker. De eigenaar kan een exploitatievergunning aanvragen waarbij aan een aantal eisen moet worden voldaan. Mocht de gemeente akkoord gaan, dan mag er beperkt aantal arbeidsmigranten weer gaan wonen.