Weert breekt met Chinese zusterstad, Maastricht stelt vragen

De Chinese stad Chengdu heeft een stedenband met Maastricht © Istock
Weert verbreekt de stedenband met het Chinese district Yuhang, een deel van de miljoenenstad Hanghzou. Ook de Maastrichtse gemeenteraad wordt kritisch over de relatie met China.
De gemeenteraad in Weert neemt op 7 juni een definitief besluit of de jumelage met Yuhang wordt verbroken.

Geopolitiek

"De beëindiging past in de trend dat steeds meer gemeenten en provincies besluiten tot het beëindigen van de banden met China", stelt de gemeente. Mensenrechtenschendingen en geopolitieke spanningen zijn de belangrijkste redenen. Daarnaast wil het college van Weert zich meer richten op de eigen omgeving en de Euregio.

Alibaba

Sinds 2009 had het 50.000 inwoners tellende Weert een band met Yuhang, dat meer dan een miljoen inwoners heeft. Sindsdien waren er de nodige bezoeken over en weer, maar veel concreets heeft dat niet opgeleverd. Zo hoopte de gemeente een distributiecentrum van webwinkel Alibaba binnen te halen, maar dat bedrijf koos toch voor Luik. Ook het plan voor een groot op Chinezen gericht hotel in Weert sneuvelde. De gemeente noemt het in een eigen evaluatie ook "moeilijk om de behaalde resultaten goed vast te stellen."

Maastricht

In Maastricht is het de gemeenteraad zelf die de band met China wil verbreken. Sinds 2012 is de stad verbonden met Chengdu, maar volgens de VVD is ook hier nog maar de vraag of het iets heeft opgeleverd. Al kreeg de stad tijdens de coronacrisis wel enkele duizenden Chinese mondkapjes. Ook de fracties van PvdD, MOED, FvD, SAB, PVM, D66, PVV, PvdA, VOLT, SPM en de SP zetten vraagtekens bij de relatie. Daarmee is een ruime meerderheid van de Maastrichtse gemeenteraad kritisch.

Vragen of breuk

Of de stedenband blijft bestaan, hangt af van de antwoorden van het college op de vragen: "Het blijft voor ons onduidelijk wat de Maastrichtse bevolking heeft aan deze stedenband en wat hij ons kost. We wachten de antwoorden af voordat de VVD een keus maakt of we deze band willen doorzetten of verbreken", zegt fractievoorzitter Guiseppe Noteborn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!