Vakbonden flyeren voor gesprek met VDL Nedcar

De autofabriek van VDL Nedcar in Born © L1 (Erwin Minkenberg)
De vakbonden flyeren woensdagmiddag bij VDL Nedcar. Ze willen medewerkers op de hoogte brengen van de huidige situatie en hopen uitgenodigd te worden voor een gesprek met de autofabriek.
Dat vertelt Jeroen Bruinsma van vakbond CNV woensdagochtend in de Nieuwsshow op L1 Radio.

'Stonden na een kwartier buiten'

Donderdag gingen de vakbonden het gesprek aan met de directie over een nieuw sociaal plan, maar Bruinsma verklaart dat ze na een kwartier weer buiten stonden. “De directie wilde het gesprek niet aangaan. Het uitgangspunt van het sociaal plan is dat er continuïteit voor VDL Nedcar moet zijn en dat de gevolgen voor het personeel op arbeidsvoorwaardelijk gebied niet aanwezig moeten zijn. Maar volgens ons is daar geen sprake van, dus we moeten duidelijker onderhandelen over de afspraken van het sociaal plan. Maar daar had de directie geen zin in.”

Onrust

Daarom flyeren de vakbonden woensdagmiddag bij de ploegwisseling van de medewerkers. “De onrust onder de medewerkers is op dit moment zeer groot. Mensen hebben het echt gehad, ook met hoe de directie ermee omgaat. Mondjesmaat wordt er informatie gegeven, maar er is niks concreets waar de medewerkers zich aan kunnen vasthouden”, aldus Bruinsma.

Nieuwe opdrachtgevers

De fabriek zoekt op dit moment naar nieuwe opdrachtgevers, maar dat schiet volgens de vakbonden niet op. Bijna 3500 van de 3800 medewerkers dreigen hun baan te verliezen als VDL Nedcar geen nieuwe klanten krijgt.
VDL Nedcar wilde niet reageren op de actie.