Lopers uit vier Limburgse gemeenten halen Bevrijdingsvuur op

Lopers uit vier Limburgse gemeenten halen in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur op in Wageningen. Zij steken hun fakkel aan in het Nationaal Bevrijdingsvuur.
Het aansteken van het Nationaal Bevrijdingsvuur op het 5 Mei Plein in Wageningen is rechtstreeks te volgen op televisie.
Hardlopers
In totaal doen er ruim 1.700 hardlopers mee uit 87 gemeenten. Ze komen in de Gelderse gemeente samen om het Bevrijdingsvuur op te halen en te verspreiden over het hele land. Iedere hardloopgroep brengt het vuur naar hun eigen gemeente. In Limburg doen AVON Heerlen, Liebesgrün Runningteam (Nieuw-Bergen), Atletiek Helden en EREK Roermond mee.
Traditie
De Nationale Bevrijdingsvuurestafette is een traditie die stamt uit 1948. In dat jaar ontstak de Britse bevelhebber Bernard Montgomery het eerste bevrijdingsvuur dat vervolgens vanuit Portsmouth (Verenigd Koninkrijk) naar de kust van Normandië werd gebracht. Daar begon in 1944 de geallieerde bevrijdingsoperatie die in 1945 tot de bevrijding van Europa leidde.
Nijmeegse atleten brachten het vuur in 1948 vanuit Normandië naar de capitulatiezaal van Hotel De Wereld in Wageningen. Estafettelopers verspreidden het vuur vervolgens over het land.
Bevrijding
De bevrijdingsvuurestafette symboliseert de bevrijding van Nederland en draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid op de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei.