Gouverneur Emile Roemer bezorgd over extreemrechts

Sticker van White Lives Matter. © ANP
Gouverneur Emile Roemer maakt zich grote zorgen over in Limburg actieve extreemrechtse groeperingen. Hij wil overleg hierover met de AIVD, politie en justitie.
Het gaat dan met name om de radicaal-rechtse groepen Wolvenrad, White Lives Matter en Patriottische Jeugd Parkstad. Dat bevestigt een woordvoerder van de provincie na berichtgeving in De Limburger zaterdag.

Geschrokken

Volgens de woordvoerder is Roemer flink geschrokken van het artikel in de krant. Hij wil in kaart laten brengen wat gedaan kan worden om actie te ondernemen. De AIVD, politie en justitie willen niet inhoudelijk reageren. Wel melden ze dat lidmaatschap van de groepen niet strafbaar is omdat de groeperingen niet verboden zijn.

Drie groeperingen

Wolvenrad is een neonazistische groepering die wordt geleid door Maastrichtenaar Timo S. De groepering zou zichzelf openlijk "nationaalsocialistisch" noemen, houdt volgens de krant vlagverbrandingen in grotten, viert de verjaardag van Hitler met ‘Heil Hitler-gebak’ en zou Duitse oorlogsgevallenen herdenken.
White Lives Matter is onder meer bekend van de laserprojectie op de Erasmusbrug in Rotterdam. De 34-jarige Daniël S. uit Landgraaf zou een van de belangrijke voormannen zijn van de nationaal socialistische beweging.
Patriottische Jeugd Parkstad beschrijft zichzelf als "radicaalrechts", aldus de krant. Zij ageren met name tegen de massa-immigratie.

In Limburg

De antifascistische onderzoeksgroep Kafka stelt in De Limburger dat nergens anders in Nederland zo’n concentratie van extreemrechtse groeperingen voorkomt. Alleen noordoost Groningen komt in de buurt.