Afscheid Engelandvaarder Leo Hendrikx in volle kerk

Afscheid van Engelandvaarder Leo Hendrikx. © L1
In een volle kerk in Horn is zaterdag afscheid genomen van Tweede Wereldoorlog-veteraan Leo Hendrikx. Hij overleed op 2 april in Heythuysen op 99-jarige leeftijd.
Hendrikx was één van de laatste nog levende Engelandvaarders. Bovendien was hij de oudste vlieger van de luchtmacht, die tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gevlogen.

Afscheid

Bij het binnendragen van de kist in de kerk vloog er als eerbetoon een Spitfire in een missing man-formatie over. Bij de dienst waren onder meer burgemeester Désirée Schmalschläger van de gemeente Leudal en Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, aanwezig.
Tijdens de dienst werd de brief voorgelezen die Hendrikx had gekregen bij de uitreiking van het Kruis van Verdienste. De aanwezigen in de kerk gaven de oud Spitfirepiloot vervolgens een staand applaus.

Engelandvaarder

De term Engelandvaarder wordt gebruikt voor Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland wisten te vluchten en zich daar aanmeldden om Nederland te bevrijden.
Hendrikx zag in 1940 als 16-jarige jongen hoe de Duitse bezetters zijn dorp Horn binnenmarcheerden. Hij reisde via Spanje en Curaçao naar Canada. Daar kreeg hij een militaire training waarna hij in 1942 naar Engeland vertrok en jachtvlieger op de Spitfire werd.

Neergeschoten

Net voor de bevrijding werd Hendrikx met zijn jachtvliegtuig boven Nederland neergeschoten. Hij raakte ernstig gewond en verdween in krijgsgevangenschap. Een paar weken later kon hij door de Canadezen bevrijd worden.