Hoogleraar: 'Meer parkinson door pesticiden landbouw'

Afbeelding ter illustratie
De forse stijging van het aantal parkinsonpatiënten komt voor een deel door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Dat zegt hoogleraar Bas Bloem.
Een groot nieuw onderzoek moet dit jaar nog duidelijkheid geven over de relatie tussen bestrijdingsmiddelen en de ziekte van Parkinson.

Risico

"We weten dat boeren een veel hoger risico hebben op parkinson. Omwonenden van landbouwpercelen hebben een hoger risico op de ziekte. En als je de pesticiden die op het land worden gebruikt aan een muis geeft, beschadigt dat precies het gebied dat betrokken is bij parkinson en ontwikkelt die muis ook parkinson-verschijnselen", aldus Bloem. Hij was afgelopen jaar nog winnaar van de Stevinpremie, de meest prestigieuze wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

Kwetsbaarheid

Karin Lumey kreeg op 43-jarige leeftijd de diagnose parkinson. "Ik geloof wel dat blootstelling aan pesticiden meespeelt in het krijgen van de ziekte. Maar het ligt natuurlijk ook aan je erfelijke aanleg, aan je leefstijl of aan je lichamelijke kwetsbaarheid door stress of spanning. Vanaf september doe ik mee aan een nieuw onderzoek bij Bas Bloem, om te onderzoeken welke impact beweging heeft op het verloop van de ziekte."

Pesticiden

Bloem verwacht dat het nieuwe onderzoek met het Utrechtse IRAS aantoont dat bevindingen in het buitenland ook in Nederland gelden. "In de Verenigde Staten, in Canada en Frankrijk komt parkinson als een lapjesdeken in het land voor. De ziekte is niet gelijkmatig verdeeld over de bevolking. Als je die lapjesdeken overlapt met gebieden van landbouw en wijnbouw, overlapt dat één-op-één met elkaar. In Frankrijk is parkinson om die reden al erkend als een officiële beroepsziekte onder wijnboeren. De Duitse regering staat op het punt om dezelfde stap te zetten."

AvondGasten Parkinson

Op Wereld Parkinson Dag dinsdag 11 april staat het programma L1 AvondGasten in het teken van de ziekte van parkinson.
Afbeelding ter illustratie

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!