Nieuwe CAO streekvervoer: stakingen definitief voorbij

Bussen in de remise van Arriva vanwege de staking in het streekvervoer, 22 februari 2023 © Track'88
Vakbonden en werkgevers zijn het eens geworden over een nieuwe cao voor het streekvervoer. Na maandenlange onenigheid en actievoeren zijn nieuwe stakingen van vervoerder Arriva in Limburg daarmee definitief van de baan.
Dat schrijft NOS.

Voorwaarden

De werknemers krijgen in 27 maanden stapsgewijs 15 procent meer loon en een eenmalige uitkering van duizend euro. Ook komen er maatregelen om de werkdruk te verlagen, zoals extra pauzes, en een ouderenregeling, die inhoudt dat een werknemer die vanaf 63 jaar 60 procent werkt, 80 procent krijgt uitbetaald en 100 procent pensioen opbouwt.

Acties

In Limburg reden in aanloop naar het akkoord geregeld twee of drie dagen per week nauwelijks bussen van Arriva. Half maart werden, na mislukte onderhandelingen, de acties opgeschort omdat er weer werd gepraat.

Multimodaal vervoer

Overigens is er nog geen akkoord over de cao multimodaal vervoer, waar zo'n 1300 buschauffeurs, conducteurs en machinisten, onder andere bij Arriva, onder vallen. De gesprekken voor die cao gaan volgende week verder.
Het nieuwe akkoord moet nog worden voorgelegd aan de leden van vakbond. Onder de cao streekvervoer vallen landelijk zo'n 13.000 mensen.