Vakbonden bezorgd om dreigend massa-ontslag VDL Nedcar

De productielijn bij VDL Nedcar in Born © Jean-Pierre Geussens
De vakbonden maken zich grote zorgen over een aanstaand massa-ontslag bij autofabriek VDL Nedcar in Born. Op dit moment wordt naarstig gezocht naar een nieuwe opdrachtgever voor de fabriek waar 3800 mensen werken, maar volgens de bonden schiet dat niet op.
"We horen van VDL allemaal mooie verhalen en proefballonnetjes, maar in de praktijk zien we nog maar weinig concreets", zegt Ron Peters van de FNV nadat donderdag een gesprek over een nieuw sociaal plan is stukgelopen.

Tijd dringt

"Met wat er nu ligt, kom ik uit op 3- tot 400 banen, dus dat betekent dat er straks bijna 3500 mensen hun werk verliezen", aldus de vakbondsman. De tijd dringt, want dit najaar begint het afbouwen van de productie van de Mini. In maart 2024 is BMW helemaal verdwenen, en moeten er dus nieuwe opdrachtgevers zijn gevonden.

Zoektocht

VDL liet eerder al weten te zoeken naar meerdere klanten, in plaats van één grote zoals nu nog het geval is met BMW. Maar daar komt volgens de bonden te weinig van. "Er ligt nu een plan voor een Mobility Innovation Centre of MIC, maar over het hoe en wat horen we nog weinig", beklaagt hij zich over de houding van VDL. "Dat klinkt bovendien meer als een onderzoeksinstelling. Maar wij zijn een fabriek waar trotse autobouwers werken." De OR van de autofabriek heeft zich ook nog niet kunnen uitspreken over de eerder met veel enthousiasme aangekondigde nieuwe klanten.

Sociaal plan

Vanwege het vertrek van BMW zijn de bonden in overleg met VDL over een sociaal plan. Daarin moet onder meer duidelijk worden wat er met het personeel gebeurt als Nedcar wordt omgebouwd van de huidige BMW-fabriek naar een nieuwe opdrachtgever. Maar waar de bonden donderdag hoopten om dat inhoudelijk te bespreken, stonden de gesprekspartners na vijf minuten weer buiten. De bonden voelen zich geschoffeerd en gaan bij de leden te rade over verdere stappen. Woensdag houden de bonden daarvoor een flyeractie bij de fabriekspoort.
Een woordvoerder van VDL Nedcar was donderdagavond niet beschikbaar voor een reactie.