Voorarrest verdachte voor moord op Xavier Durlinger verlengd

Op de Kollenberg in Sittard werden bloemen, foto's en kaarsen gelegd voor de overleden Xavier Durlinger. © L1 (Bas Dingemanse)
De 23-jarige man uit Sittard die maandagochtend werd opgepakt voor betrokkenheid voor de moord op Xavier Durlinger blijft 14 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag bepaald.
De verdachte blijft in beperkingen zitten. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Mei 2022

De 19-jarige Xavier Durlinger verdween 12 mei vorig jaar spoorloos. Zijn lichaam werd een week later op de Kollenberg in Sittard gevonden. Eerder werd Luca M. opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van Xavier. Hij werd in juni vanwege gebrek aan bewijs weer vrijgelaten, maar blijft volgens het Openbaar Ministerie (OM) verdachte in deze zaak.

Grootschalig onderzoek

Geruime tijd was er onduidelijkheid over de omstandigheden waaronder Durlinger was overleden. Een groot politieteam was onafgebroken met de zaak bezig. Er werden tientallen getuigen gehoord, er werd buurt- en dna-onderzoek verricht, honderden uren aan beeldmateriaal zijn bekeken en er zijn sporen onderzocht.
Ook deed de politie meerdere huiszoekingen in kader van het onderzoek. De moordzaak kreeg vier keer aandacht in Opsporing Verzocht.

Gezochte fietser

In het opsporingsprogramma werd 7 maart haandacht gevraagd voor een fietser. Die was op diverse camerabeelden ontdekt en werd als mogelijke getuige aangedragen. Er kwamen 120 tips van kijkers binnen op de oproep. Daarmee kon de politie de identiteit van de fietser achterhalen. Het gaat om de 23-jarige Sittardenaar die als verdachte is aangehouden en langer blijft vastzitten.
De fiets waarop de man reed, bleek zoveel op de fiets van het slachtoffer te lijken dat het onderzoeksteam er vanuit gaat dat het ook daadwerkelijk de fiets van Xavier Durlinger was.