Roermond City Swim neemt goed doel in eigen hand

Roermond City Swim 2022 © Roermond City Swim
De Roermond City Swim steekt het principe van het zwemmen voor een goed doel dit jaar in een nieuw jasje. In plaats van de opgehaalde bijdrage te doneren aan een stichting of organisatie, gaat het donatiegeld naar een speciaal daartoe in het leven geroepen doel: Stichting Samen Bewegen.
Met deze visie wil de organisatie "een beweging in gang zetten met een duurzaam karakter". Dat maakten ze donderdag bekend.

Zelf de regie in handen

Het idee voor een nieuw goede doel, genaamd Samen Bewegen, is na de vorige editie van de Roermond City Swim tot stand gekomen. "In november zijn we bij elkaar gaan zitten om na te denken over het doel voor volgend jaar", vertelt Bert Schlicher, een van de initiatiefnemers, over het tot leven komen van het idee. "We wilden het anders aanpakken: in plaats van een cheque te overhandigen aan een goededoelenorganisatie, dachten we dat het leuk zou zijn om zelf meer de regie in handen te houden over wat er met het geld gebeurt."

Dementie

Met een motivatie om ervoor te zorgen dat elke doelgroep kan sporten, ontstond het idee om iets op te richten dat verschillende partijen gedurende een langere periode samenbrengt. Elk jaar staat een andere doelgroep centraal. "Samenwerking en verbinding willen wij als Roermond City Swim graag waarborgen. Voor de eerste editie van het project hebben we als jaarthema gekozen voor 'Zwemmen tegen Dementie'.

Verbinding

Binnen het project wordt gekeken hoe verschillende sport- en bewegingsaanbieders in Roermond en omgeving activiteiten kunnen organiseren voor mensen met dementie. Dat gebeurt in samenwerking met professionals uit de zorg en wetenschappers die onderzoek doen naar dementie, zoals TU Eindhoven en Universiteit Maastricht. "Uit onderzoek blijkt dat regelmatig bewegen positieve effecten kan hebben op mensen met dementie en dat het de ziekte zelfs kan vertragen", licht de initiatiefnemer toe. Ook gemeente Roermond heeft voor de komende vier jaar medewerking toegezegd.

20 verenigingen

Dit jaar gaat het project voor de eerste keer draaien. De organisatoren zijn al volop bezig met de voorbereidingen. "In maart zijn we begonnen met de opstartfase", aldus Schlicher. "We zijn bezig met het benaderen van verenigingen. Het streven is om in deze eerste aanloopperiode 20 sport- en beweegverenigingen aangesloten te krijgen." Verenigingen die hun enthousiasme al hebben uitgesproken, zijn onder andere de Roermondse Zwemvereniging, voetbalvereniging DES Swalmen, verschillende dansverenigingen en een yogastudio. Vanuit zowel de organisaties als verenigingen zijn de reacties positief. "Iedereen is op een manier zelf wel bij dit onderwerp betrokken."

Toekomst

Het project zal lopen tot zeker 2026, maar wat de initiatiefnemers betreft blijft het daar niet bij. "We hopen dat na deze vier jaar het project volgroeid is en de initiatieven een eigen plek in de maatschappij en bij verenigingen hebben gekregen. Dus dat verenigingen het wiel voor de doelgroep waar per jaar aandacht aan wordt besteed aan het draaien houden en waar mogelijk dit verder weten uit te bouwen."

Zesde editie

De Roermond City Swim wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Deelnemers zwemmen een afstand naar keuze in de Roer en Maas en halen geld op voor een goed doel. Andere jaren ging dat geld bijvoorbeeld naar het Toon Hermans Huis en de Maarten van der Weijden Foundation.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!