Sterkste afname van woningverkoop in Noord-Limburg

Stockfoto. © iStock
In Noord-Limburg was er het afgelopen kwartaal de sterkste afname van woningen die van eigenaar wisselden ten opzichte van vorig jaar. Hetzelfde gold ook voor Zeeuws-Vlaanderen.
In beide gevallen werd ruim meer dan 20 procent minder huizen verkocht dan een jaar eerder.

Sterkste daling

Huizenkopers waren afgelopen kwartaal vrijwel overal in heel Nederland goedkoper uit dan vorig jaar. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) telden huizenkopers gemiddeld 8,2 procent minder neer voor een woning dan begin vorig jaar. Dat komt neer op de sterkste daling in tien jaar tijd.

Noord-Limburg

In Noord-Limburg werden er in het eerste kwartaal 287 woningen verkocht. De gemiddelde verkoopprijs was 332.372 euro, dat is daling van 10,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Er stonden 57,4 procent meer huizen te koop dan in het eerste kwartaal van 2022.

Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg werden er in het eerste kwartaal van 2023 516 woningen verkocht. Dat is 16,9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Er stonden wel 57,8 procent meer huizen te koop dan een jaar eerder. De gemiddelde verkoopprijs in Zuid-Limburg was 297.454 euro, dat is amper minder dan een jaar eerder met -1,6 procent.

Midden-Limburg

In Midden-Limburg wisselden 343 woningen van eigenaar in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is een afname van 9,8 procent ten opzichte van 2022. De gemiddelde verkoopprijs voor een woning in Midden-Limburg betrof 325.502 euro, dat is 6,6 procent minder dan een jaar eerder. Er stonden wel meer huizen te koop, iets meer dan de helft meer, 52,4 procent, dan in het eerste kwartaal van 2022.

Normale correctie

Lana Gerssen, makelaar en voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, spreekt van een "normale correctie" op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. "Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20 procent per jaar niet houdbaar zou zijn." In 2021 ging de gemiddelde huizenprijs nog met dat percentage omhoog.

Gezond evenwicht

Ondanks de prijsdaling is er volgens Gerssen op de huizenmarkt nog geen sprake van een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod. "Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Daar staat alleen een gestegen hypotheekrente tegenover, die doorwerkt in een wat hogere netto maandlast." Vandaar dat een grote groep mensen nog steeds grote moeite heeft om een geschikt huis te vinden.

Verkoopprijs

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning lag in de eerste drie maanden van 2023 op 394.000 euro. Voor een nieuwbouwwoning waren kopers afgelopen kwartaal gemiddeld 468.000 euro kwijt.