Zuyderland eerste in Limburg met nieuwe methode slaapapneu

Zuyderland Medisch Centrum gebruikt als eerste ziekenhuis in Limburg een nieuwe behandelmethode voor slaapapneu: een tongzenuwstimulator.
De stimulator is een pacemaker die de tongzenuw een prikkel geeft waardoor de luchtweg openblijft.
Slaapstoornis
Bij het ziekenhuis in Heerlen en Sittard-Geleen zien specialisten van de afdeling KNO, Longgeneeskunde en Neurologie een toenemende groep patiënten met slaapstoornissen. Alleen al in Limburg kampen tienduizenden mensen met dit ongemak. Slaapapneu is hier een voorbeeld van. Voor een kleine groep patiënten is behandeling met een slaapmasker geen optie: zij kampen vaak met onderliggende aandoeningen zoals dementie of ernstig hart- en vaatlijden. Voor hen kan behandeling met deze nieuwe techniek een oplossing zijn.
Prikkel
De tongzenuwstimulator is een pacemaker die onder de borstspier wordt geplaatst. Hierdoor krijgt de tongzenuw tijdens de slaap bij iedere inademing een prikkel, die zelf in te stellen is. De tong komt dan automatisch naar voren, waardoor de luchtweg open blijft. Het verstoort de slaap niet en kan met een afstandsbediening aan- en uitgezet worden.
Dementie
Zuyderland zette zich al eerder in voor een goede nachtrust voor mensen met dementie, omdat dat voor hen vaak moeilijk blijkt. Dat deden ze onder andere door het project Lekker Slapen in de Ouderenzorg, in samenwerking met Cicero en Sevagram, en door het testen met een lamp met daglicht.