Video: spel waarschuwt jongeren voor gevaren internet

Cyberburgemeester Roel Wever neemt de Cyber24-escapekoffer in gebruik met leerlingen van het Sint-Janscollege in Hoensbroek. © L1 (Gerard Pansier)
De Cyber24-escapekoffer moet middelbare scholieren in Limburg bewust maken van hun online gedrag en de consequenties daarvan.
Het interactieve spel is woensdagochtend op het Sint-Janscollege in Hoensbroek gelanceerd door Roel Wever, de cyberburgemeester van Limburg.

Cybercrime blijft groeien

Een wereldwijd onderzoek naar cybercriminelen heeft de politie geleid naar een geavanceerde vorm van identiteitsfraude. In Nederland lopen tienduizenden mensen acuut gevaar, waarschuwt de politie woensdag. Volgens Wever is cybercrime een probleem dat steeds groter wordt. Daarom is het volgens hem belangrijk om op jonge leeftijd bewustwording te creëren. "We proberen met het spel duidelijk te maken dat er een hele dunne grens ligt tussen het spelletje en criminaliteit op internet. Als je bezig bent op internet, als je gevraagd wordt bepaalde dingen te doen, dat je heel erg voorzichtig moet zijn", zegt Wever.

Confrontatie

De Cyber24-escapekoffer bevat verschillende korte verhaallijnen voor en over jongeren. Sextortion, ID-fraude, veilig op social media, online fraude en oplichting en hacking zijn onderwerpen die aan bod komen. Het spel confronteert jongeren met de impact van hun online gedrag en de gevolgen daarvan, zowel voor henzelf als voor hun slachtoffers.

Cyberburgemeesters

Burgemeester Wever van Heerlen is onderdeel van een netwerk met cyberburgemeesters. Dat zijn burgemeesters met het onderdeel cybercriminaliteit in hun portefeuille. Samen sparren zij over methodes om de veiligheid binnen hun gemeentes en de veiligheidsregio te kunnen garanderen.
Volgens Wever gaat het interactieve spel ook ingezet worden in groep 8 van het basisonderwijs in Limburg.