Ramadan in Venlo: moslims lezen dagelijks samen de Koran

In de Tevhit Moskee in Venlo leest men dagelijks de Koran. © Omroep Venlo
Het is de belangrijkste maand van de islamitische kalender: de ramadan. Een maand waarin veel moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang vasten. Maar tijdens de maand gebeurt er meer dan dat, zo ook in de Tevhit Moskee in Venlo.
De ramadan is een jaarlijkse vastenperiode voor moslims, die dit jaar plaatsvindt van 22 maart tot en met 20 april. Naast het vasten bezoeken dagelijks meerdere moslims de moskee om te bidden en om de Koran te lezen, meldt Omroep Venlo.

Samenzijn

"De ramadan is heel breed, mensen denken altijd alleen aan het niet eten en niet drinken. Het is natuurlijk veel meer dan dat", vertelt Hakan Tasmedir, bestuurslid van moskee Tevhit. "Het is letten op je gedrag, denken aan de mensen om je heen en een moment van zelfreflectie." Tijdens de ramadan wordt er veel gebeden en wordt na zonsondergang gezamenlijk gegeten tijdens de zogenaamde iftar. "Ik heb mijn Nederlandse buren ook al eens uitgenodigd voor de iftar, dat was heel gezellig", glimlacht een bezoeker. "Dat samenzijn is leuk."

Koran

Iedere middag in de maand van de ramadan wordt de Koran voorgelezen in de moskee. De imam leest dertig dagen lang, twintig bladzijdes. "De Koran is onderverdeeld in hoofdstukken, genaamd soera's en tijdens de ramadan wordt er hier iedere dag eentje voorgelezen. Zo kunnen moslims naar het Arabisch luisteren en zo mee leren lezen. Hier in de moskee hebben we ook Turkse en Nederlandse vertalingen", aldus Tasmedir.