Ecoloog geeft natuur Meinweg dikke onvoldoende

De Rolvennen in nationaal park De Meinweg, Herkenbosch © Istock
Stikstofuitstoot en jarenlange verdroging in Nationaal Park de Meinweg hebben de kwaliteit van de bodem zo aangetast dat een ecoloog van de provincie Limburg het gebied er een dikke onvoldoende geeft.
Ecoloog Jan Boeren: "Het is zwaar in de min. Daar hoort een 4 als rapportcijfer bij."

Onder druk

Boeren heeft meegewerkt aan de adviezen van de Ecologische Autoriteit. Provincie Limburg maakte de natuuranalyse over de Maasduinen en de Meinweg. De Ecologische Autoriteit gaf hierover inhoudelijk advies. De conclusie was onder meer dat de natuur er flink onder druk staat en dat de provincie nog steeds onvoldoende inzicht heeft in de oorzaken van alle problemen.

Overschot

Na de grote natuurbrand op de Meinweg in 2020 ging veel heide verloren. De stikstofdepositie zorgt voor een overschot aan voedingsstoffen in de bodem waardoor snelle groeiers als het pijpestrootje en de adelaarsvaren welig tieren. Heideplanten en andere bloemen die langzaam groeien komen niet meer aan bod waardoor vlinders, bijen en andere insecten langzaam verdwijnen.

Savanne

Ecoloog Jan boeren: "Het gras overwoekert alles. Dat is puur het effect van alle stikstof in de bodem. Droge heide kan daar niet tegen. En ook de open zanderige plekken verdwijnen daardoor. Wat overblijf is een dorre savanne."