Unieke brandweerwagen voor Chemelot

Een uniek brandweervoertuig voor Sitech Services in Geleen. Sitech Fire Brigade & Security is de incidentbestrijder op Chemelot. En heeft een eigen brandweerkorps dat 24/7 hoogwaardige brandweer- en securityzorg levert. Het voertuig dat na drie jaar ontwikkeling voor Sitech op maat gemaakt is , is uniek in zijn soort, zowel nationaal als internationaal.
De nieuwe schuimbluswagen is 12 meter lang, kan 8000 liter water per minuut spuiten en heeft een reservoir voor 6000 liter voor allerlei soorten blusschuim.

Grote hoogte

Het unieke aan het voertuig is dat het op grote hoogte kan blussen. Dat komt door een spuitarm van 32 lengte. Daardoor kan er makkelijk van bovenaf geblust worden bij een brand in bijvoorbeeld een grote tankopslag. Ook kan de wagen een groot 'waterscherm' maken wat nodig is voor de bestrijding van bijvoorbeeld grote verontreinigde wolken.

Niet alleen op Chemelot inzetbaar

Volgens Peter Bloemers van de bedrijfsbrandweer is de nieuwe aanwinst nodig om voorbereid te zijn op de toekomst. "Door de uitbreiding van ons wagenpark met dit unieke voertuig zijn wij klaar om de komende jaren de beste brandweerzorg te blijven leveren op Chemelot." En het is niet uitgesloten dat het blusvoertuig ook buiten de poorten ingezet zal worden. "We hebben afspraken met de veiligheidsregio. Als zij een beroep op ons doen dan zal de schuimbluswagen ook elders worden ingezet als dat nodig is", zegt Bloemers.
De nieuwe brandweerwagen is dinsdag officieel gepresenteerd en wordt volgende maand in gebruik genomen.