Man (23) opgepakt voor moord op Xavier Durlinger

Op de Kollenberg in Sittard werden bloemen, foto's en kaarsen gelegd voor de overleden Xavier Durlinger. © L1 (Bas Dingemanse)
Een 23-jarige man uit Sittard is maandagochtend opgepakt voor de moord op Xavier Durlinger.
De 19-jarige Xavier Durlinger verdween op 12 mei vorig jaar spoorloos. Zijn lichaam werd een week later op de Kollenberg in Sittard gevonden. Eerder werd Luca M. opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van Xavier. Hij werd in juni vanwege gebrek aan bewijs weer vrijgelaten, maar blijft volgens het Openbaar Ministerie (OM) verdachte in deze zaak.

Grootschalig onderzoek

Lange tijd was er onduidelijkheid over de omstandigheden waaronder de tiener was overleden. Een groot politieteam was onafgebroken met de zaak bezig. Tientallen getuigen zijn gehoord, honderden uren aan beeldmateriaal werden bekeken, er werd buurt- en dna-onderzoek verricht en er zijn sporen onderzocht.
In het onderzoek deed de politie meerdere huiszoekingen. Ook kreeg de moordzaak vier keer aandacht in Opsporing Verzocht.

Gezochte fietser

Op 7 maart werd er in het opsporingsprogramma aandacht gevraagd voor een fietser. Die was op diverse camerabeelden ontdekt en werd als mogelijke getuige aangedragen. De oproep leverde 120 tips op van kijkers. Daarmee kon de politie de identiteit van de fietser achterhalen. Het gaat om de 23-jarige Sittardenaar die nu als verdachte is aangehouden.
De fiets waarop de man reed bleek zoveel op de fiets van het slachtoffer te lijken dat het onderzoeksteam er vanuit gaat dat het ook daadwerkelijk de fiets van Xavier Durlinger was.
De opgepakte verdachte zit in beperking. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.