Grondwater na jaren weer op peil aan begin groeiseizoen

Een grondwaterwingebied bij Voerendaal © ANP
De grondwaterstand in Limburg heeft zich grotendeels hersteld, mede door de natte maand maart. Het begin van de maand april geldt ook als de start van het groeiseizoen.
In de afgelopen jaren was er rond deze tijd steeds een tekort. Maar nu zijn er bij de boeren, natuurorganisaties en bij het Waterschap Limburg blije gezichten.

Waterverdeling

Ook op andere plekken in Nederland is de grondwaterstand normaal tot hoog voor de tijd van het jaar. De algemene situatie van de watervoorraad in Nederland is goed, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).

Droogteseizoen

De LCW heeft deze week de eerste droogtemonitor van dit jaar uitgegeven. Dat gebeurt elk jaar rond 1 april, omdat dan het droogteseizoen start. Er is op dit moment geen sprake van droogte in Nederland. Het heeft voldoende geregend. In een enkel traditioneel droog gebied is de grondwaterstand op dit moment hoger dan die in de afgelopen tien jaar is geweest.

Watervoorraad

Veel waterschappen hebben het peil van sloten en kanalen in de winter hoog gehouden om een watervoorraad te hebben voor als de droogte weer toeslaat. Voor de land- en tuinbouw is de watersituatie aan het begin van het groeiseizoen goed, aldus de droogtemonitor. Rijkswaterstaat houdt ook het peil van het IJsselmeer hoger dan normaal aan het begin van het voorjaar, zodat er straks een grotere zoetwaterbuffer is die ook langer gebruikt kan worden.