Jeroen Lenaers: 'Stikstofbrief Europese Commissie blunder'

Jeroen Lenaers © L1
Europarlementariër Jeroen Lenaers vindt de stikstofbrief van de Europese Commissie aan Nederland ongepast. "Echt een blunder."
Terwijl het Nederlandse kabinet overlegde over de consequenties van de verkiezingen voor Provinciale Staten, belandde een brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius van milieu in de bus. Daarin stelt de commissaris dat de ruimte voor Nederland in het stikstofdossier nihil is. Door de grote winst van de BoerBurgerBeweging pleitte het CDA juist voor aanpassing van dat stikstofbeleid. Het kabinet besloot vrijdagavond om het stikstofbeleid voorlopig op pauze te zetten, zolang er onder regie van verkiezingswinnaar BBB in de Provinciale Staten wordt onderhandeld over het provinciale beleid.

Timing

"De leider van onze Europese VolksPartij, Manfred Weber, heeft ons om advies gevraagd", zo vertelt Jeroen Lenaers vanuit Brussel. "De timing is ontzettend ongelukkig, daar willen we opheldering over. Wie heeft deze brief gezien, wie heeft daar goedkeuring voor gegeven? We hebben de provinciale verkiezingen gehad, wij vinden dat er iets moet veranderen met stikstof. Zoals Manfred Weber zegt: Europa moet geen dictaten opleggen aan Nederland. De commissie moet gevoel hebben voor de situatie. Daarbij helpen dit soort brieven absoluut niet."

Consequenties

"Wat is nou de bedoeling van deze brief?", zo vraagt Lenaers zich af. "Is de brief verstuurd op verzoek van Nederland? Heeft mevrouw Van der Wal gezegd: ik heb een moeilijk debat, het zou helpen als jullie een brief sturen dat het niet anders kan. Als dat zo is, zou het schandalig zijn. Als het niet zo is, is het bijzonder ongevoelig verbinden van de Europese Commissie. Dan zouden we er hier consequenties aan moeten verbinden."

Bezoek Metsola

De forse kritiek van de Europese EVP-fractie komt op de dag dat parlementsvoorzitter Roberta Metsola Den Haag bezoekt. Ook Metsola hoort bij de Europese Christendemocraten. Het feit dat juist Manfred Weber kritiek spuit richting Europese Commissie ligt gevoelig. In de Brusselse wandelgangen gaat het verhaal dat Weber graag Metsola als volgende voorzitter van de Europese Commissie zou zien in plaats van Ursula von der Leyen. Die interne EVP-twist werd bevestigd door Agnes Jongerius in het programma AvondGasten Europa.

Europese verkiezingen

Jeroen Lenaers waarschuwt de Europese Commissie dat de scepsis over Europese maatregelen rond milieu en klimaat niet exclusief Nederlands zijn. "In andere landen spelen die sentimenten ook. Het is heel belangrijk dat de Commissie zich daar bewust van is. Anders gaat dit een grote rol spelen in de Europese verkiezingen volgend jaar. En dat zal niet in het voordeel zijn van deze Europese commissie."
Ook Pieter Omtzigt, die eerder deze maand tijdens de Hub Cobbenlezing in Heerlen nog heel kritisch was op de Europese Unie, mengde zich in het debat. Hij stelde formele vragen aan de Europese Commissie over de correspondentie.